Amerikanci konačno otkrili dokument. Pogledajte šta bi bilo sa Bosnom, da Alija nije potpisao Dayton:

37500 0
Preporuči tekst

Znate li za ovih šest stavki kojima je Amerika uvjetovala BiH da potpiše dejtonski sporazum?

Američka Centralna obavještajna agencija CIA jučer je otvorila za javnost bazu podataka u kojoj se nalazi oko 13 miliona stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90­ih godina prošlog stoljeća, javnost je jako teško dolazila do njih. Među objavljenim dokumentima se nalaze i oni vezani za Bosnu i Hercegovinu. Tako je objavljen i dokument od 15. novembra 1995. godine, kada su u Daytonu u toku bili pregovori oko budućnosti BiH. Jedan od najvažnijih aktera bio je predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović. Tako se u dokumentu koji je naslovljen na Tonyja Lakea na tri strane donose ” pročišćene teme za razgovor” koje su pripremljene uoči sastanka sa Izetbegovićem. Između ostalog je na sastanku trebao istaći kako nije došao da pregovara, već samo da podrži stavove Richarda Holbrooka, koji je ovlašten od predsjednika SAD­a Billa Clintona za pregovore.

Budući da je ostalo još samo nekoliko sati, došao je u ime predsjednika kako bi se napravili posljednji koraci za mir. Navode da Clinton potpuno podržava Izetbegovićeve zahtjeve za jedinstvenu državu, efikasnu državnu vladu i povratak izbjeglih. Duboko su zahvalni zbog političkog rizika sa kojim je suočen Izetbegović budući da će morati opravdati narodu mirovni plan. Ukoliko se postigne sporazum, predsjednik SAD­a je spreman pomoći uvjeriti ljude da je mir postignut u Daytonu ispravan. Prijedlog o podjeli teritorija nije savršen, ali omogućava više od 51 posto, što je najbolji mogući dogovor. Nastavak sukoba donijet će nove žrtve bez zagarantovanih ishoda. Navode da je vrijeme za mir.

U dokumentu ističu da Izetbegoviću treba prenijeti da je predsjednik Clinton svjestan težine pregovora, ali i da je razočaran jer nakon 16 dana nije postignut dogovor. Potom se na posljednjoj stranici navode teze koje će se koristiti “ako je potrebno, da se odluči u vrijeme sastanka”. Tamo je nabrojano 6 stavki:

  1. Ako vaša Vlada ne želi da prihvati mirovni sporazum koji Srbi mogu prihvatiti i onaj koji je podržan od strane Kontakt grupe, neće biti:

– Snaga Sjedinjenih Američkih Država na terenu,

– Implementacije NATO­a, i

– Ekonomske pomoći i pomoći pri obnovi.

  1. Kongres neće odobriti, niti mi možemo od njih tražiti, program za opremu i trening od strane SAD­a
  1. Nadalje, UNPROFOR­a će se povući. Bosna bi se mogla naći bez ikakve vojne podrške Zapada i bez formalne podrške
  1. Ako se ovaj proces ne zaključi na zadovoljavajući način u Daytonu, u narednoj fazi sastanci će se održati u Parizu ili negdje drugo. Sjedinjene Američke Države će biti u daleko manjoj mogućnosti da utiču na ishod, a to će biti na štetu BiH.
  1. Mnogo toga je u pitanju za Vas, Bosnu, Sjedinjene Američke Države i predsjednika. Pozivamo vas da pažljivo razmislite o Daytonu i izgledima za budućnost nakon mira u Bosni uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice.
  1. Vrlo dobar rezultat je na dohvat ruke; ne dozvolite da promakne.


Preporuči tekst

Related Post