Lubenica Sjemenke

Grickajte sjemenke lubenice, jer one čine čuda vašem organizmu, i jačaju zdravlje:

6184 0
Preporuči tekst

Stiže sezona lubenica. Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da se ljeti rashladi ovom poslasticom.

Međutim, koliko znate o njenim sjemenkama? Ljudi ih uglavnom izbacuju i jedu samo meso lubenice. Naučnici tvrde da su one veoma zdrave za naš organizam!

Istraživanje kaže da su sjemenke lubenice odlične za naš probavni sistem. One sadrže vlakna koja se bore protiv upala i pospješuju varenje. Sjemenke su prirodni diuretici, pomažu kod problema s kamenom u bubregu, kao i kod urinarnih problema.

Sjemenke lubenice, također, sadrže citrulin, koji ima antioksidantna svojstva. Već znamo da su antioksidansi borci protiv oštećenja ćelija u našem organizmu i da su veoma važni kao preventiva različitim bolestima, naročito kancera.

Također, sadrže nezasićene i polizasićene masti, koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. To znači da one zapravo pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, kao i moždanog udara. Dobar način da se iskoriste svi potencijali ovih sjemenki je da ih kuhate oko 45 minuta nakon čega bi trebalo da popijete tečnost u kojoj su se kuhale. Još jedan recept je da ih ispečete u rerni 15-ak minuta, na temperaturi od 160 stepeni.

Ako vam se ne dopada njihov okus, možete im dodati so i maslinovo ulje, šta god vama prija. Sjemenke lubenice su, inače, bogate gvožđem, folnom kiselinom i magnezijom. Što se kalorija tiče, ne morate da brinete. 30 grama (400 sjemenki) sadrži samo 158 kalorija.

I zato, grickajte sjemenke i budite zdravi!


Preporuči tekst

Related Post