Nikab Svicarska Zabrana

Nošenje nikaba je zabranjeno u švicarskom kantonu Ticino. No, pogledajte kako muslimanke vješto izbjegavaju propis o zabrani:

12525 0
Preporuči tekst

Skoro nema nikakve razlike u odnosu na nošenje nikaba.

Švicarska: Od predprošlog ljeta u ovom kantonu italijanskog govornog područja postoji zakon koji zabranjuje veo preko cijelog tijela u javnosti.

No, list Aargauer Zeitung javlja da su muslimanke iz Ticina pronašle kreativan način da zaobiđu propis o zabrani nikaba.

Žene nose dozvoljene duge haljine i marame (hidžab), a lice pokrivaju medicinskom hirurškom maskom, poznatom iz bolnica. Rezultat je da skoro nema nikakve razlike u odnosu na nošenje nikaba.

“Riječ je o novom fenomenu s kojim se susrećemo ove godine”, rekao je Roberto Torrente, glasnogovornik policije u Ticino distriktu Lugano, prenosi list Giornale del Popolo.

U policiji ne znaju kako da se nose s ovim fenomenom jer je teško dokazati da li muslimanke nose medicinsku masku iz vjerskih ili higijensko-zdravstvenih razloga.

Mediji navode da bi eventualno rješenje bilo izdavanje ljekarskih uvjerenja za one koji su obavezni nositi medicinske maske. Međutim, to je samo ideja koju vlasti tek trebaju razmotriti.

Jadno je to društvo u kojem moraš na ovakav način boriti se za osnovno pravo – svoje osobno odjevanje…

Saff


Preporuči tekst

Related Post