Bojan Vaskovic

Bošnjaci ga više neće slušati: Pogledajte koji je pjevač u svojoj kući krio Ratka Mladića, dok je bježao od Haga…

15601 0
Preporuči tekst

Osuđen zbog toga što je u septembru 2002. u svom stanu u Beogradu krio haškog optuženika Ratka Mladića

Apelacioni sud osudio je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, sa rokom provjere od jedne godine, penzionisanog generala Marka Lugonju zbog toga što je u septembru 2002. u svom stanu u Beogradu krio haškog optuženika Ratka Mladića.

Kako je utvrđeno, Lugonja je, kako je i sam priznao, na nagovor generala Zdravka Tolimira, ali i zbog toga što mu je Mladić bio komandant, primio bjegunca u stan, obezbjeđivao mu namirnice i druga sredstva za život. U njegovom stanu Mladić se zadržao pet do šest dana.

Nema dokaza

Preostalih devetoro kojima se sudilo, a među kojima su i pjevač Lexington benda Bojan Vasković, njegova majka Ljiljana i sestra Tatjana Vasković Jeremić, oslobođeni su optužbi. Poslije 11 godina od početka suđenja sud je utvrdio da protiv ostalih nije zastarjelo krivično gonjenje, već da nema dokaza da su skrivali u to vrijeme najtraženijeg haškog begunca.

– Optužbi su oslobođeni Stanko i Predrag Ristić, Borislav Ivanović, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Blagoje Govedarica, Bojan, Ljiljana i Tatjana Vasković jer javni tužilac nije ponudio dovoljno dokaza kojima bi potkrijepio svoju optužbu da su pomagali Mladiću u skrivanju – navodi se u odluci koju je donio Apelacioni sud.

Prvostepenom presudom optužba je bila odbijena i protiv Lugonje, ali pošto je Apelacioni sud procijenio da nije došlo do zastarijevanja, on je osuđen uslovno.

Prvooptuženi umro

Kao glavni organizator mreže jataka koja je pomagala Ratku Mladiću od 2002. do 2006, podsjetimo, bio je označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on preminuo tokom postupka. Pjevač Leksington benda bio je njegov rođak.

U pritvoru osam mjeseci

IMAO 23 GODINE KAD JE UHAPŠEN

Bojan, njegova sestra i majka uhapšeni su 2. maja 2006. On je u to vrijeme imao 23 godine i u pritvoru je proveo osam mjeseci. Njegova sestra i majka, kao i ostali označeni kao jataci, proveli su po više mjeseci iza rešetaka. Tužilaštvo je tvrdilo da se general Mladić neko vrijeme skrivao u njihovom stanu na Bežanijskoj kosi i da su mu oni nabavljali hranu, kartice za mobilni telefon i omogućavali mu prevoz sa lokacije na lokaciju. Svi oslobođeni imaju pravo da tuže državu Srbiju i zahtijevaju da im bude plaćen neosnovan boravak u pritvoru.

Kurir


Preporuči tekst

Related Post

Kako da povećamo bereket u vremenu

Posted by - 27/08/2019 0
Preporuči tekstMuhadisi „produžavanje života“ objašnjavaju kao povećanje bereketa u životu Iz časnih hadisa saznajemo da djela poput sadake, lijepog ponašanja,…
Nana Urekla Svoje Unce

Nana urekla unuče

Posted by - 15/01/2020 0
Preporuči tekstEvo kako se mogu ureći mala djeca: Danas su mi mladi roditelji doveli svoje dijete od oko osam godina;…