Kina Rijeka

Kina mijenja ime rijeke jer je ‘islamsko’

2874 0
Preporuči tekst

Kineski zvaničnici navode da je promjena imena rijeke izvršena u skladu sa zakonom iz 2013

Kineske vlasti pokrenule su inicijativu da se promijeni lokalni naziv rijeke u regiji Ningxia, domu najveće kineske muslimanske populacije iz naroda Hui, jer se dovodi u vezu s arapskim jezikom, što predstavlja pokušaj slabljenja islamskog utjecaja na tom području.

Prema američkom listu Newsweek, koji je objavio ovu vijest, rijeka Aiyi, izvorno nazvana po Ayishi, jednoj od supruga Poslanika Muhammeda, preimenovana je u Diannong.

Diannong je drevno ime za glavni grad Ningxia koji trenutno nosi naziv Yinchuan.

Kineski zvaničnici navode da je promjena imena rijeke izvršena u skladu sa zakonom iz 2013. godine, koji zabranjuje da javni prostori nose imena stranih ličnosti ili lokacija.

Promjenu imena rijeke mnogi vide kao najnoviji potez vlade da ojača kinesku kulturu u Ningxiji.

‘Neznanje i glupost’

Wang Genming, kineski istraživač i specijalista za pitanja Hui naroda, izjavio je da preimenovanje rijeke ”pokazuje neznanje i glupost lokalne vlade”. Kaže da je ”Aiyi” ime za lijepu damu iz naroda Hui.

Također je dodao da su lokalne vlasti s polica u bibliotekama uklonile više od 860 knjiga koje govore o etničkoj pripadnosti naroda Hui, prenosi američki list.

Newsweek je istakao da su ovakvi napori dio vladine kontroverzne kampanje, koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping 2015., čiji je cilj podčiniti religije posebnom Pekingovom konceptu kulture.

(Agencije)


Preporuči tekst

Related Post