Oholost

Tri primjera oholosti i javnog poniženja iz našega doba zbog vrijeđanja islama

2758 0
Preporuči tekst

Nakon što su vrijeđali islam, ovako ih je Allah kaznio još na ovom svijetu

Prije nekih 30-ak godina poznati američki televanđelista Jimmy Swaggart na debati sa šejhom Ahmedom Didatom javno se izrugivao poligamiji, naravno, pod izgovorom da brani status žena govoreći kako njemu njegova vjera dopušta samo jednu i da je bio primoran da izabere „najbolju“, ali nakon toga, uhvaćen je u preljubu sa prostitutkom. Uslijedilo je javno pokajanje na televizijskim ekranima popraćeno suzama, tražeći oprost Gospodnji, a onda opet prostitutka. Izgleda da mu ta jedna žena nije bila niti dovoljna niti najbolja. Nakon tih nekoliko ispada, prestao je biti zanimljiv široj javnosti, zasluženo je dobio nadimak pastora Preljubnik.

Dr. Anis Shorrosh – kršćanski učenjak

Nakon Swaggarta, poznati kršćanski učenjak palestinskog porijekla Anis Shorrosh, koji je također svojevremeno imao debate sa šejhom Didatom, a na kojima je svjesno izvrtao kur’anske ajete, karakterišući Kur’an kao plagijat i blijedu kopiju Biblije, prije nekih 10-ak godina napisao je svoju verziju Kur’ana. Bio je to njegov odgovor na kur’anski izazov: „A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.“ (2:22)Ovaj poduhvat je prošao toliko neopaženo, da je rijetko ko o tome uopće i čuo, a kamo li da je uspio da nanese štetu islamu ili da odgovori na kur’anski izazov. Interesantno je kako je završio i ovaj nadobudni kršćanski misionar. Prije nekoliko godina, uhapšen je zbog pokušaja podmetanja požara u soliteru u kojem je živio, završio je u zatvoru i na liječenju kod psihijatra.

Frazier Glenn Miller – vođa Ku Klux Klana

Posljednji i najsvježiji primjer javnog poniženja doživio je vođa Ku Klux Klana. Ovaj slučaj nema konkretno nikakve veze sa islamom, ali je zanimljivo višedecenijsko licemjerje Fraziera Millera i poniženje koje ga je sustiglo. Nedavno je u Americi u preljubu uhvaćen vođa Ku Klux Klana – za one koji ne znaju, radi se o rasističkim i nacionalističkim organizacijama širom Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Frazier Glenn Miller, poznati rasista i antisemit uhvaćen je u preljubu, za nepovjerovati, sa muškom prostitutkom, a da stvar bude još gora, muškarac je crnačke rase.Frazier G. Miller je osnovao North Carolina’s White Patriot Party – rasističku organizaciju i postao je poznat široj javnosti zbog širenja rasne mržnje, pozivajući na linč crnaca. 73-godišnji Frazier je rekao da je dotičnu „mušku prostitutku namamio s namjerom da ga pretuče“, ali, ova izjava ne djeluje nimalo uvjerljivo, obzirom da su službenici FBI-a dotičnog starca uhvatili u samome činu.

Ovo su samo tri primjera kako su završili silnici i oholnici iz našega doba, dakako da ovakvih primjera ima mnogo više, ali, oholost je osobina koju treba liječiti i grijeh koji čovjeka upropaštava na oba svijeta. Koliko li je samo oholnika oko nas, a blago li se onima koji obuzdaju svoj ego.Prenosi Abdullah ibn Mes’ud, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neće ući u Džennet onaj u čijem srcu bude koliko i trun oholosti.” Na to neki čovjek reče Poslaniku, sallahu alejhi ve sellem: “Zaista , čovjek voli da mu njegova odjeća i obuća budu lijepi.” Kaže Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Allah je lijep i voli ljepotu, oholost je odbijanje istine i potcjenjivanje ljudi.” (Muslim, 1/93)


Preporuči tekst

Related Post