Novac Pacijenti

Žalosna slika iz zdravstvenih ustanova – Ako nemaš para – čekaj

2059 0
Preporuči tekst

Skoro je neobjašnjivo kako samo oni “ugledni” pacijenti, koji imaju bliske prijatelje, komšije ili članove porodice zaposlene u zdravstvu uspijevaju doći na red

Stotine pacijenata, koji čekaju najteže operativne zahvate i kojima je život pod upitnikom sa svakim izdisajem, mjesecima su na listama čekanja i ne pomijeraju se s mrtve tačke.

Skoro je neobjašnjivo kako samo oni “ugledni” pacijenti, koji imaju bliske prijatelje, komšije ili članove porodice zaposlene u zdravstvu uspijevaju doći na red za liječenje prije nekoga ko se ranije prijavio, prenosi Objavi.ba.

Zar život svakog pacijenta nije podjednako vrijedan i zar uopšte smiju postojati privilegije i prvenstva kada je nečiji život u pitanju?

Nerijetko se čuje da hirurzi svaku operaciju dodatno naplate iako za nju prime mjesečnu platu i pacijentovo zdravstveno osiguranje pokrije troškove liječenja, operacije i rehabilitacije.

Slična situacija je i u našim staračkim domovima gdje pacijenti izgube život, a da ljekari koji nisu dobili dodatnu naknadu ili nagradu za njih to primijete po nekoliko sati poslije smrti.

Svjedok sam i kućnih posjeta ljekara ili medicinske sestre koji, čak i u hitnim slučajevima, naglase da očekuju da njihova posjeta ne prođe nenagrađeno i da se gorivo u vozilu hitne pomoći dodatno naplaćuje od pacijenata.

DO KAD ĆEMO ŠUTJETI ako za svaki pregled ili prijem u bolnicu i ljekarsku pažnju ili brže skidanje sa liste čekanje moramo pripremiti dobru novčanu podlogu.

(Autorica je građanin-novinar)

Piše: Anima Candida


Preporuči tekst

Related Post