Alija Izetbegovic Javnost

Poruka Alije Izetbegovića sa bolničke postelje i posljednje javljanje u javnosti / Video

4097 0
Preporuči tekst

Prije smrti građanima i vlasti u našoj državi iz bolničke postelje rahmetli Alija Izetbegović je poručio:

Bitna je stvar da Bosna opstaje, a kako će opstati? Treba da ostanu Srbi -Srbi, Hrvati-Hrvati, Bošnjaci-Bošnjaci, ali da budu prije svega Bosanci. Poručio bih još i to da nema osvete, ima pravde. Neka niko ne traži osvetu, već pravdu, jer osveta pokreće jedan lanac zla kome nema kraja. I to bi bilo glavno.

Uz to što bih mogao dodati jeste, neka ne zaboravljaju prošlost, ali neka ne žive u prošlosti, neka budu okrenuti budućnosti. A Vladi bih htio prenijeti da politički problemi u BiH više nisu zaoštreni. Mislim da smo ih uglavnom riješili. Socijalni problemi čekaju.

Neka pripaze malo penzionere i radnike, neka uvedu poreze na visoke plaće, jer nije pošteno da neko zarađuje za dan jednu penziju. Tako ne može. Neka urade nešto. Kada bih bio na vlasti, kada bi me se pitalo, uveo bih neke poreze na visoke plaće i prebacio ih u penzijske fondove.

“Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta.

Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti. Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom. Neka mu Allah da rahmet, a porodici upućujem iskreno saučešće”, Recep Tayyip Erdoğan (predsjednik Republike Turske).

Akos.ba


Preporuči tekst

Related Post