Cazin Ilaf Suma

Djevojčica s fotografije je trenutno u hotelu “Sedra” u Cazinu: Zove se Ilaf, šume su joj dom (Foto)

1849 0
Preporuči tekst

Fotografija umorne, promrzle djevojčice koja spava na ruksaku na mokroj livadi blizu graničnog prijelaza Izačić u Bosni i Hercegovini, a koju je načinila reporterka N1 Snežana Mitrović, potresla je regiju. Nekoliko dana kasnije pronašli smo djevojčicu, zove se Ilaf i trenutno boravi u centru za izbjeglice Sedra u Cazinu.

Ilaf ima tri godine, a posljednje dvije godine ona i njena porodica provode, uglavnom, pod otvorenim nebom, u šumama i na ulicama.

Osmočlana porodica izbjegla je iz iračkog Kurdistana. Ilaf ima tri sestre i dva brata. Njenom ocu Abdurahmau jedina je želja doći do države u kojoj će, nada se, njegova djeca imati bolju budućost.

“Italija, Njemačka, Austrija – bilo gdje”, kaže reporterki N1 Adisi Imamović.

Fotografija Ilaf izazvala je mnogo pažnje, probudila emocije ljudi širom regije, ukazala na strahote kroz koje prolaze migranti i izbjeglice na svom putu ka Evropskoj uniji.

“Za mene više budućnosti nema. I za mene me nije briga, ja samo želim da spasim njih, želim da moja djeca idu u školu, da žive u miru, a ne u strahu I neizvjesnosti”, kaže otac kroz suze nakon što je saznao koliko pažnje i reakcija je izazvala fotografija njegove kćerke.

U razgovoru sa reporketrkom N1 ističe kako se nada da će što prije stići u bolju budućnost, zbog djece, a posebno, kako navodi, zbog najmlađeg sina Saida.

“Prodao bih bubreg samo da ga spasim od ovakvog života”, kaže Abdurahman, snimatelj iz Iraka.

Njegova porodica je samo jedna od mnogih koje borave u hotelu Sedra, nekoliko kilometara od Bihaća, na putu ka Cazinu.

Ostaju tu u nadi da će EU otvoriti granice i pustiti ih u, kako ističu, bolju budućnost, jer ilegalno, preko šuma, oni sa djecom, navode, više se ne usude kretati.

N1


Preporuči tekst

Related Post

Tajna Sure Jasin

Tajne sure “Ja-Sin”

Posted by - 20/01/2019 0
Preporuči tekstŠta predstavlja sura Jasin u Kur'anu? Ja-Sin. Tako Mi Kur’ana mudrog, ti si, uistinu, poslanik, na Pravome putu, po…