Golf Auto

Evo zašto golf više nije ni među 10 najprodavanijih u Evropi?

1307 0
Preporuči tekst

Novi standardi testiranja emisije gasova i potrošnje (WLTP) utjecali su na pad prodaje automobila u Evropi, te donijeli velike promjene u “trci” najpopularnijih modela na Starom kontinentu.

WLTP je posebno pogodio Volkswagen grupaciju, pa je tako višegodišnji suvereni vladar golf svrgnut sa trona, bar u septembru.

Šta više, golf prošlog mjeseca nije bio ni među deset najprodavanijih modela, sa 14.968 jedinica i padom prodaje od 71 posto pao je na tek 13. mjesto.

Prodavaniji je čak i znatno skuplji BMW Serije 1, potom škoda octavia, peugeot 3008, manji brat polo, FIAT 500, citroen C3 i Mercedes A-klase.

Prvih pet mjesta drže automobili B segmenta – peugeot 208, toyota yaris, renault clio, ford fiesta i najprodavaniji model mjeseca opel corsa.

Opel je kao brend zabilježio najbolji rezultat, našao se ispred forda, BMW-a, Mercedesa i Volkswagena koji je tek peti.

Osim golfa, najveći gubitnici među modelima su još jedan VW tiguan, potom nissan qashqai, te audi A3 i audi A4.

Što se tiče brendova, VW po gubitku prate Renault-Nissan alijansa, FCA, Suzuki i Honda.

Pobjednici prelaska na WLTP protokol su među modelima hyundai kona, corsa, opel grandland, fiesta i najnoviji VW model krosover T-Roc.

Što se tiče proizvođača, bolje od ostalih su prošli Daimler, Toyota, Hyundai-Kia, BMW i PSA.

U pogledu klase automobila, najveći udio u tržištu imali su SUV modeli, a što se tiče pogonskog goriva dominirali su benzinci sa udjelom od 58%, dok je dizel pao sa 42 na 33%.

Najviše automobila tokom septembra prodato je u Velikoj Britaniji 338.834, a “šestocifreni” su bili još samo Nijemci (200.133), Francuzi (148.279) i Italijani (125.319).

Što se tiče zemalja u okruženju, a u obzir su uzimane samo zemlje Evropske unije, u Hrvatskoj je prodato 2.894 novih automobila u septembru, sličan broj je i u Rumuniji (2.730), dok je Slovenija značajno bolja sa 4.893.

b92


Preporuči tekst

Related Post