Bihac Migrantica

Neznani dobrotvor iz Bihaća darovao porodilju migranticu

1781 0
Preporuči tekst

Od kako su Bihać i Krajina postali glavno stjecište migranata koji prolaze kroz našu zemlju, osjećajući se odgovornim da pomognu ljudima u nevolji, naši ljudi su pomagali i dan-danas pomažu na razne načine neželeći nikakav publicitet niti promociju za ono što su uradili.

Prije nekoliko dana žene džemata Sokolac su pokrenule akciju „Žena ženi“ u kojoj su sakupljale higijenske artikle i odjevne predmete specifiče za žene za potrebe žena migrantica koji privremeno borave na prostoru grada Bihaća. Ovoj akciji su se priključile i žene iz drugih džemata i od strane organizatora je okarakterisana kao veoma uspješna akcija.

Kao i u svakom dobrom djelu koje je potaknuto iskrenom namjerom se dese lijepe i po malo iznenađujuće situacije. Pri kraju same akcije se pojavio čovjek koji je dobio inforamciju da se u knatonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću porodila jedna migrantica. On je odlučio da za potrebe kupovine svih neophodnih potrepština za bebu i majku donira 500, 00 KM i zajedno sa organizatoricom ove akcije otišao u prodavnicu gdje su kupili sve potrebne stvari.

„Radili smo na finaliziranju pakovanja pristiglih donacija kada me je pozvala g-đa Bekira Šabić i saopštila da je jedan čovjek došao u njeno udruženje u džematu Mali Lug i donirao 500, 00 KM u svrhu kupovine svega što je potrebno majci i bebi koji se trenutno nalaze u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Nekako me je zadesio blagi pozitivni šok i osjetila sam neobjašnjivu sreću zbog toga. Pogotovo mi je gesta ovog dobrotvora da ostane anoniman zadivljuća i posebno upečatljiva u svemu ovome.“ – ističe Senada Begić, inicijator i koordinator akcije.

Od tih sredstava su kupljene sve potrebne stvari za bebu i majku i uručene majci. G-đa Begić nam je ispričala kako se odigrala predaja poklona: „Kada smo došli u porodilište i kada je medicinska sestra pozvala majku da joj se uruči poklon, ona je ušla u prostoriju u strahu i potpunoj nepoznanici šta će se u međuvremenu desiti. S obzirom da je ona iz Avganistana i da se nismo mogli s njom sporazumjeti na arapskom jeziku, pokazali smo joj poklon i gestikulacijom objasnili da je to za nju i njenu bebu koju je držala u naručju. U tom momentu smo svi počeli plakati od sreće; mi što smo bili posrednici, medicinske sestre koje su to sve pripremile i majka koja se najmanje nadala svojim gostima. Nismo mogle jezikom komunicirati, ali smo se u potpunosti razumjele emocijama i srcem!“

G-đa Begić se na kraju zahvalila na povjerenju neznanom gospodinu velikog srca, g-đi Bekiri Šabić i medicinskim sestrama na odjelu za ginekologiju i akušertstvo KB „dr. Irfan Ljubijankić“. Uzgred rečeno da je ovo sedmi slučaj poroda u Kantonalnoj bolnici u Bihaću od kako je grad Bihać postao njihovo stjecište na putu za EU.

I tako iz dana u dan se uvjeravamo u dobrotu našeg bosanskog čovjeka koji i pored potreba njegovih sugrađana zna prepoznati potrebu drugih ljudi, pogotovo onih ranjivih kategorija poput žene porodilje daleko od svoga doma i svojih najmilijih.

Piše: Nazif Horozović

Akos.ba


Preporuči tekst

Related Post