Njemacka Posao

Odlična vijest za sve koji se spremaju na rad u Njemačku

1489 0
Preporuči tekst

Ministar finansija Njemačke Olaf Scholz najavio je mogućnost povećanja minimalne satnice s postojećih 8,84 na 12 eura po satu.

Trenutni propisi i planovi njemačke vlade o najnižim platama predviđaju rast minimalne satnice sa sadašnjih 8,84 na 9,19 eura početkom iduće godine, a zatim i na 9,35 eura s 1. januarom 2020.

Tokom 2016. minimalna satnica u Nemačkoj iznosila je 8,5 evra. Prema pisanju njemačkog portala Tageschau, dio poslodavaca u Njemačkoj ne poštuje ni sadašnju odredbu o minimaloj satnici.

Najviše poslodavaca koji plaćaju radnike manje od 8,84 eura po satu, tvrdi portal, nalazi se u građevinarstvu, uslugama čišćenja i održavanja i u klanicama.

“Plaćajući radnike manje od onoga što nalaže zakonski propis, poslodavci u proračun uplate milijardu evra manje od stvarne obveze. Jedan od uzroka takvog stanja je što država provjerava svega 2,4 posto preduzetnika u zemlji“, navodi Tageschau, podsjećajući na najavu ministra Scholca da će povećati nadzor nad poslodavcima zapošljavanjem oko 1.700 novih službenika do 2021.

Analizirajući odnos minimalnih satnica u Njemačkoj s drugim članicama Europske unije, Tageschau ocjenjuje da su njemačke među najvišima u Evropskoj uniji. Veće imaju samo radnici u Luksemburgu (11,55 eura), Francuskoj (9,88) i Holandiji (9,68 eura).

Portal napominje i kako u šest članica EU uopšte nema odredbe o najnižoj satnici za rad.

Radio Sarajevo


Preporuči tekst

Related Post