Ratni Invalid

Riskirao sam život za ovu državu, a ona mi zauzvrat ništa nije dala

1510 0
Preporuči tekst

RVI Ćazim Kolić iz Palinovića kod Zenice moli za pomoć

Ovom 56-godišnjem Zeničaninu u avgustu dijagnosticiran rak pluća <195> Jedini sam RVI koji nije stambeno zbrinut, tvrdi Kolić.

Ćazim Kolić iz Palinovića kod Zenice, ratni vojni invalid, još je jedan dokaz da su oni koji su se borili za državu i riskirali život, danas potpuno na margini. Ovom 56-godišnjem Zeničaninu u avgustu je dijagnosticiran karcinom pluća, što ga je, uz njegovih 40 posto trajne invalidnosti, itekako dotuklo.

Kritično stanje

U Palinovićima živi u kući koju je njegova supruga Safeta naslijedila od oca, a koja je u veoma lošem stanju. I put do Palinovića je katastrofalan, zbog čega Ćazimu odlasci na kontrole i hemoterapije dodatno otežavaju ionako tešku situaciju u kojoj se nalazi.

– Svaki put kada trebam na hemoterapiju ili kontrolu u bolnicu, moram platiti nekome da me vozi. Dajem skoro svaki dan 30 KM samo za prijevoz, a da ne govorim koliko mi je bolno voziti se makadamom, treskati se… – priča Kolić.

Njegova supruga Safeta, brišući suze, kaže da ne znaju kako će dočekati zimu u Palinovićima.

– Osuđeni smo ovdje na milost i nemilost. Kako ćemo prezimiti, ne znamo, neka nam je Bog na pomoći. Dobili smo saglasnost od gradonačelnika da u ugostiteljske objekte postavimo kutije za prikupljanje pomoći, ali vjerujte da nama to nema ko napraviti, a kamoli postaviti – govori Safeta.

Dok se bori s teškom bolešću, vjerujući u najbolji ishod, Ćazim mašta da će dobiti makar dvadesetak kvadrata neke garsonijere, koliko mu pripada kao ratnom vojnom invalidu.

– Jedini sam RVI koji nije stambeno zbrinut. Bio sam na listi čekanja, ali nikad ništa. Išao sam u Općinu, obećavali su mi stan koji mi pripada, ali do sada se ništa nije desilo. Žalosno je što sam jedini koji nije dobio stan. Riskirao sam život za ovu državu, a ona mi zauzvrat ništa nije dala – ogorčen je Kolić.

Izgubili vjeru

Budući da su supružnici Kolić, kako nam kažu, izgubili vjeru u državu i vlast, odlučili su svoju priču podijeliti s javnošću, vjerujući da još ima dobrih ljudi koji će im pomoći da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze. Svi koji žele pomoći Kolićima, mogu ih kontaktirati na broj 062-624-202.

Dva puta ranjavan

Osim karcinoma pluća, koji mu je dijagnosticiran redovnom kontrolom, Kolićevo stanje teško je i zbog ratnih ozljeda.

– Četiri godine proveo sam u ratu, dva puta sam ranjavan. Ostalo mi je zrno pored kičme i nikada nije izvađeno. Nemam slezenu, dijafragmu, lijevo plućno krilo je 25 posto bez funkcije, a karicnom prelazi i na jetru i kosti – govori Kolić.

(Avaz)


Preporuči tekst

Related Post