AbdulhalimElAttar

Izbjeglica iz Sirije, koji je nekada prodavao olovke, sada zapošljava 16 radnika / Foto

4303 0
Preporuči tekst

Abdulhalim el-Attar, izbjeglica iz Sirije koj je fotografisan kako na ulicama Bejruta prodaje olovke, sada vodi tri biznisa u gradu nakon što je na online kampanji za njega prikupljeno 191.000 dolara. Ovaj tridesettrogodišnji otac dvoje djece otvorio je prije dva mjeseca pekaru i od tada je svom poslovnom poduhvatu dodao mali restoran i radnju u kojoj prodaje kebab.

Na fotografiji koja je obišla svijet i utjecala na veliki broj osoba el-Attar nosi svoju usnulu djevojčicu na ramenu dok pokušava da proda olovke vozačima u prolazu i to na užasnoj vrućini.

Gissur Simonarson, online novinar i web developer iz Norveške, otvorio je Twitter profil pod imenom @buy_pens i pokrenuo je online kampanju na Iniegogo kako bi se prikupilo 5.000 dolara za el-Attara i njegovu porodicu. Kada je tri mjeseca kasnije kampanja zatvorena, prikupljeno je gotovo četrdeset puta više: 188.685 dolara, a dodatnih 2.324 dolara je prikupljeno od tada. “Ne samo da se moj život promijenio, već se promijenio i život moje djece i ljudi iz Sirije kojima sam pomogao”, kaže on. El-Attar kaže da je poslao oko 25.000 dolara prijateljima i rodbini u Siriji. El-Attar je brzo izgradio bolji život za sebe i svoju porodicu u Bjerutu.

Njegova supruga se vratila u Siriju i oni su trenutno razdvojeni. Pored poslovanja sa hranom, el-Attar se preselio iz jednosobnog stana, kojeg su svi dijelili, u dvosobni stan u nezavršenoj zgradi koja gleda na autoput u južnom Bejrutu. Stan je bučan i oskudan, ali četvorogodišnja Rima, koja je spavala na ramenu svog oca na fotografiji koja je postala viralna, ponosno pokazuje svoje nove igračke- plastično posuđe, ljuljačku, medvjedića koji je njen omiljeni.

Njen devetogodišnji brat Abdullah se vratio u školu nakon tri godine odsustva. El-Attar je nekada živio u Jermuku, palestinskom izbjegličkom kampu na jugu Damaska, i radio je u fabrici čokolade. Kamp je sada razrušen uslijed borbi, a iako je iz Sirije, el-Attar je Palestinac i nema sirijsko državljanstvo. Prikupljanje sredstava za el-Attara je bila borba, do sada je primio samo 40 posto od oko 168.000 dolara nakon što su Iniegogo i PayPal uzeli oko 20.000 dolara na ime prijenosa i nadoknada.

PayPal trenutno ne funkcioniše u Libanu, tako da u ovom trenutku mu donose gotovinu malo-po-malo prijatelji kampanje koji podižu novac u Dubaiju. “To što vidim da je otvorio restoran i da su mu djeca zbrinuta, mogu reći da sam stvarno sretan”, kazao je Simonarson u telefonskom intervjuu iz Osla. Ali on je također rekao da je obeshrabren “nakon što je vidio koliko je teško izvršiti isplatu i to što izbjeglice ne mogu otvoriti bankovni račun u Libanu. Mislim da će ovo biti moje posljednje prikupljanje sredstava”. Uprkos frustracijima i nesigurnosti kada će dobiti ostatak novca, el-Attar je zahvalan. On ima dovoljno posla od narudžbi hljeba i kebaba za radnike i porodice u mahali Ared Dželul.

“Morao sam uložiti novac, inače bi se potrošio”, kazao je on, praveći sendvič od pečene piletine. On nosi majicu sa natpisom “Budi pozitivan’ i ima veliki osmijeh na licu. “Kada Allah želi da nešto dobijete, onda ćete to i dobiti”, kaže on. On i njegovih 16 radnika su sretni što imaju posao u Libanu. U zemlji se nalazi oko 1.2 miliona sirijskih izbjeglica, a većina njih se bori da pronađe posao. Samo trećina izbjeglica u Libanu ima neki oblik posla, navodi se u izvještaju Međunarodne organizacije rada iz 2014. godine. El-Attar se navikava na novi status, nekad anonimni ulični prodavač se sada osjeća kao član svoje zajednice. Libanci i Sirijaci su podjednako ljubazni prema njemu. “Sada se bolje poselame kada me vide. Više me poštuju”, kaže on s osmijehom.

aljazeera


Preporuči tekst

Related Post