Svestenik Mirko

Zbog sukoba sa sveštenikom, cijelo selo u Srbiji hoće da pređe na islam

14871 0
Preporuči tekst

Pop radi samo po svom, pa su mještani pisali patrijarhu Irineju

Meštani sela Šopić, nadomak Lazarevca napisali su pismo patrijarhu Irineju kako bi sprečili lokalnog paroha da im sruši crkvu.

Pisali pismo patrijarhu Irineju

Oni u pismu mole patrijarha za pomoć, a ukoliko ona izostane prete da će kolektivno preći u islam!

– Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši ikreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čpuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje – piše u pismu koje su meštani Šopića uputili patrijarhu.

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevreme. Za samo nekoliko minuta tornado je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina.

Ali, umesto da je popravi, kako tvrde nezadovoljni meštani, njihov paroh Mirko Tešić rešio je samovoljno da sruši svetinju i ne njenom mestu podigne nov hram, uz izgovor da su temelji stare crkve slabi i da je na tom mesu proradilo veliko klizište, piše “Kurir”.

Meštanin Predrag Lazarević kaže da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.

– Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina – kaže Lazarević, potomak jednog od graditelja crkve.

On ističe i da su svi pokušaji za dogovor bili bezupešni.

– Pop radi po svom. Već je skinuo krov i bakarnu opšivku s crkve i bez potrebe premestio spomenike poginulim ratnicima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. On ne želi da sarađuje, mada je Zavod za zaštitu spomenika obustavio radove na rušenju crkve.

AUTOR TEKSTA: alo.rs

Foto: kurir.rs


Preporuči tekst

Related Post