Ratko Mladic Haag

Ratko Mladić napušta Hag: Ratni zločinac traži da obiđe grobove u BiH i Srbiji

1808 0
Preporuči tekst

Vlada Srbije i RS-ke će garantirati da će ga vratiti u pritvor

Ratnizločinac Ratko Mladić zatražit će od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiridana da bi obišao grobove majke i nedavno preminulog bratića u Kalinoviku tekćerke u Beogradu, piše “Večernji list”.

Vlada Srbije odlučila je u petak da izda garancije da će osiguravati Mladića na svom teritoriju i vratiti ga nazad u pritvor. Obavljene su sve sigurnosne provjere i garantira se da će on biti pod strogom kontrolom nadležnih službi. Iste garancije nedavno je dala i Republika Srpska.

Odbrana Ratka Mladića bi tako u ponedjeljak trebala podnijeti i zvaničan zahtjev Sudskom vijeću. Procedura je takva da, prije odluke Suda, Tužilaštvo ima rok od deset dana da iznese svoje mišljenje o ovom zahtjevu. Tek će poslije toga Vijeće odlučiti hoće li Mladiću dozvoliti da obiđe grobove najbližih.

Prvobitna namjera je bila da Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra da bi prisustvovao davanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova pokušat će da zatraže neka druga četiri dana.

omlaca.blogspot.com


Preporuči tekst

Related Post