Ovca Med

Poučna priča: Ovca koja je davala med i mlijeko

1689 0
Preporuči tekst

Ovca koja je bila poznata po jednom kerametu

Neki čovjekpriča: – Čuo sam da je jedna dobra i pobožna žena postala nadaleko poznata pojednom kerametu – nesvakidašnjem čudu. Imala je ovcu koja je skupa davalamlijeko i med !

Iako nije bio običaj da obilazimo žene, ja sam otišao u to selo da se lično uvjerim u keramet te žene. Kada sam stigao u to mjesto rekoh toj ženi: – Želio bih da vidim tu tvoj u ovcu.

Ona odgovori: – Vrlo rado ću ti je pokazati. Onda dovede ovcu i kad je pomuze vidjeh da stvarno daje skupa i med i mlijeko. Veoma začuđen ja je upitah o tome, a ona reče : – Imali smo mi ranije ovcu CIJim smo mlij ekom hranili svoju djecu, a njenu vunu smo koristili da bi se time odijevali.

Druge ovce nismo imali. Kada je došao Bajram moj muž odluči da tu našu jedinu ovcu zakolje za kurban. Ja sam ga odvraćala od toga govoreći mu: – Mi smo siromašni i nismo dužni klati kurban. Za nas je to učinio Apahov Poslanik Muhammed a.s.

Moj muž se složio sa mnom i ta ovca ostade nama za potrebe naše djece i nas samih. N egdje u to vrijeme nama dođe neki m usafir, i moj muž zakla tu ovcu iz poštovanja prema musafiru.

Onda nam Allah dade ovu berićetnu ovcu u zamjenu za onu što smo je, iako nam je stvarno bila potrebna, zaklali iz gostoprimljivosti i poštovanja prema musafiru.

novihorizonti


Preporuči tekst

Related Post