Ponedjeljak Cetvrtak

Vrijednost ponedjeljka i četvrtka u islamu

3157 0
Preporuči tekst

Ljudska djela se dostavljaju Allahu dž.š., ponedjeljkom i četvrtkom

„Ljudskadjela se dostavljaju Allahu dž.š., ponedjeljkom i četvrtkom.“ (1-512)

Porijeklo hadisa

Prenose ga: Ahmed, Ebu Davud, Nesai, Tajalisi, Darimi, Ibn Huzejma od Usama b. Zejda.

Povod nastanka

Sluga Usama b. Zejida kaže da je Usama imao imanje na selu, pa je redovno išao na posao. I pored teškog posla, on je ponedjeljkom i četvrtkom postio. Sluga ga je pitao zašto posti ta dva dana, a on je rekao: „Poslanik  je postio ponedjeljkom i četvrtkom pa sam ga pitao, a on je odgovorio gornjim hadisom.“

Biografija prenosioca

Prenosilacovog hadisa je Usame b. Zejd b. Haris Ebu Muhammed a zvali su ga i Ebu Zejd.Majka mu se zvala Ummu Ejmen. Znanje je primio od oca, a mnogo se družio i saPoslanikom, te učio i pred Ummi Selemom. Poslanik ga je imenovao za glavnogvoskovođu, a u njenom sastavu bio je i Ebu Bekr i Omer b. Hattab što dovoljnogovori o njegovoj sposobnosti. Nakon Alejhiselamove smrti Ebu Bekr ga jeostavio da vrši ulogu vojskovođe u Siriji. Neki su prigovorili Ebu Bekru zbog toga, jer je Usama b. Zejd bio vrlo mlad.

Ali Ebu Bekr je rekao: „Kako da smijenim nekoga koga je Poslanik lično imenovao?“ Živio je u selu blizu Damaska, a potom je prešao u Medinu gdje je i umro 54.g. u svojoj 75.g. života. Kada je Poslanik preselio na ahiret Usame je imao dvadeset godina. („Tehzibu ‘t-tehzib“ 1:208)

Komentar

Svaki dan je Božiji dan, jer je On Stvoritelj i Ravnatelj svega pa i vremena. Ali, kaošto u svemu ima nešto što je dobro i bolje tako i među danima postoje određeneprednosti. Tako se, na primjer, petak smatra najvrijednijim i najodabranijimdanom. U hadisu kojeg je zabilježio Muslim Alejhisselam kaže: „Najbolji dan ukojem se sunce rađa je petak.“ Što se tiče ponedjeljka i četvrtka zna se da ihje Muhamed alejhisselam postio što kazuje da se radi o vrijednim danima u kojimavrijedi provesti u postu. Jer, Poslanik ništa nije bez razloga radio.

Kada su ga pitali zašto posti baš ta dva dana, rekao je: „ Ponedjeljkom i četvrtkom Allah prašta (neke) grijehe muslimanima, osim onim koji kidaju (rodbinske) veze, za takve se kaže: ‘Pustite ih neka se poprave’.“ (Ibn Madže)  Tirmizi je zabilježio i ovu izjavu za koju istina Ibn Hajder kaže da je Daif: „Svaki musliman koji umre u petak ili uoči petka bit će pošteđen nekih kaburskih iskušenja.“

Iz ovog hadisa može se steći i pogrešan zaključak da meleki Allahu dostavljaju djela samo u ova dva dana. Međutim, stvar zahtijeva razumijevanje i komentar. Naime, neka djela meleki dostavljaju ponedjeljkom i četvrtkom, i to izuzetna djela, a sasvim je jasno da je Allah obaviješten o našim djelima svakog trena u što nema nikakve sumnje.

Izvor: Povodi nastanka nekih hadisa

Autor: Mirsad Mahmutović

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva


Preporuči tekst

Related Post