Njemacka Zivot

“Radim kao babica za 2.5000 eura, stan od 64 kvadrata plaćam 350 eura… Evo koliko mi ostane!”

1693 0
Preporuči tekst

U Njemačku su decenijama odlazili gastarbajteri i priče su se mijenjale tokom godina.

Oni koji su plate primali u markama kažu da uslovi sada nisu ni blizu kakvi su bili, a evo kako se stanovnicima Srbije koji godinama žive u Njemačkoj dopada život i rad tamo.

Plate su šarolike, a kako potvrđuju medicinski tehničari one su od 2.000 do 2.500. eura. Iznajmljivanje stanove izbija im iz džepa od 350 do 500 eura mjesečno, u zavisnosti da li su u nekom manjem mjestu ili velikom gradu, a cijene hrane, krpica, u kafićima su iste ili malo veće nego u Srbiji.

Veljko Živanović (26) otišao je iz Beograda u Gelzenkirhen, u novembru 2016. godine. Do tada je radio u KBC “Dragiša Mišović”, sada je, kako kaže “babica” ili akušerski tehničar u njemačkoj bolnici.

“Ovdje su zdravstveni radnici svih profila jako cijenjeni i poštovani. Najveći problem predstavlja dugo čekanje na vizu i ostalu propratnu dokumentaciju, kao i jezička barijera. Zbog specifičnosti odeljenja na kojem radim, moja plata je okvirno oko 2.500 eura mjesečno. Tu su uračunati svi dodaci na noćni rad, rad praznikom, pripravnost…”, kaže za “Blic” Veljko.

Prema njegovim riječima, živi u stanu veličine 64 kvadrata i plaća ga 350 eura.

“Ostali ukupni mjesečni troškovi, bez hrane, izlazaka, su 310 eura, a to su – struja – 80 eura, grijanje – 50 eura, a koje se plaća tokom čitave godine, internet – 40 eura, mobilni telefon – 40 eura, obavezno osiguranje za auto – 100 eura”, priča on za “Blic”.

Kako Veljko opisuje, cijene namirnica su malo veće u odnosu na Srbiju, ali i cijene u restoranima i kafićima.

“Kilogram pomorandži, na primjer, košta 2 eura, krompira 0.80 eura, bijelog hljeba 2.39 eura. U kafiću jedna kafa košta oko 2.5 eura, isto toliko i limenka gaziranog pića. Bez obzira na to, sam život se značajno razlikuje, ali se čovjek vremenom navikne. Najveći problem jeste zakazivanje termina, za sve. Nemoguće je otići u opštinu, banku ili bilo koju drugu ustanovu, a da nemate termin”, otkriva Veljko.

Dodaje i da su Nijemci jako obazrivi, poštuju zakon, pravila i nikako ih ne možete “zeznuti”, što je našim ljudima u krvi.

Ali, ono što se, kako kaže, drastično razlikuje od Beograda, jeste noćni život – gotovo da ga tamo i nema.

Njegova koleginica Milica Jovičić (26) napustila je prošle godine Beograd, a radila je kao pedijatrijska sestra u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

“Otišla sam da radim u bolnicu blizu Dizeldorfa i zadovoljna sam. Plata mi je 2.000 eura. Slobodnog vremena imam dosta, a nekada i previše. Upravo sam dobila sedam slobodnih dana. Radna sedmica je 40 sati, baš kao i u Beogradu. Uslovi za rad su odlični, kao i plata. Sve je plaćeno – noćne smjene, praznici, bolovanja. Jedino ako si duže od četiri sedmice na bolovanju, dobijaš 80 posto od plate, ali dobijaš finasijsku pomoć za lijekove i njegu, ukoliko si teško bolestan”, objašnjava Milica.

Prema njenim riječima, trudnice primaju punu platu tokom trudničkog bolovanja i imaju pravo na tri godine odsustva nakon rođenja svakog djeteta.

“Što se tiče života, cijene u prodavnicama su gotovo identične kao u Srbiji. Nešto je malo skuplje, nešto jeftinije, ali u prosjeku svede se na isto. Režije su skuplje, ali to opet zavisi od lokacije. Što je stan bliži velikim gradovima, to su računi viši. Stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura. U cenu je uračunato sve osim struje, koja košta 50 eura mjesečno. Ukoliko tokom godine potrošim manje, vraćaju mi to što sam pretplatila, a plaćam ukoliko sam potrošila više”, priča ona.

Kako Milica dodaje, “krpice i kozmetika identično koštaju kao u Beogradu, ali ovde, na primjer, ima često nekih akcija i sniženja, tako da to ispadne povoljnije”.

Nakon usvajanja novog nemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage iz drugih država, uključujući i onih koje nisu članice EU, a koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, sasvim izvjesno je da će nastati “stampedo” građana Balkana koji će pohrliti da rade u Njemačkoj. Neki stručnjaci očekuju da će se te godine duplirati broj onih koji će npr. napustiti Srbiju i krenuti put ove evorpske države, a procjene se kreću do 200.000 građana.

Portal Svjetlo Dunjaluka


Preporuči tekst

Related Post