Postivanje Muza

Zašto da ja poštujem svoga muža kada on ne poštuje mene!?

4145 0
Preporuči tekst

Zbog ovoga bi svaka žena durala svoga muža:

Evo zašto! Kaže Davud: “Kad moju Galadriel nešto pogodi, zaista mi bude jako teško, rasplače se i dugo se ne može smiriti. Ako tada pokušam razgovarati s njom, pomoći joj, obično se naljuti, a ponekad ne želi prozboriti ni riječ pa moram iz nje izvlačiti riječi kao vunu iz bodljikave žice pa se često nabodem.

Što god da učinim, ništa ne valja. Nekad mi svega bude preko glave.“Kaže Galadriel: “Kad je Davud jučer došao kući, vidio je da plačem. Pokušala sam mu objasniti u čemu je problem, ali on mi je upao u riječ i nije me do kraja saslušao.

Rekao mi je da se ne uzrujavam i da to nije ništa. Njegove su me riječi jako povrijedile, kao da me ne vidi, kao da ga nije briga za nas.”Dešava li se vama slično? Ne postoji brak na zemaljskoj kugli od kako je čovječanstva a da mu se to nije desilo makar stotinu puta u životu! To je bračni fenomen!Čovjek se zaljubi u ženu gledajući je, a žena se zaljubi u čovjeka slušajući ga. Najbitnije je da shvate da je Allahov Poslanik svima najbolji uzor te da je Kur’an njihov život i čuvar.

Moramo shvatiti da muž i žena sanjaju različite snove, iako spavaju na istom jastuku. Nji dvoje su odrasli u različitim kućama, različitim porodicama. Potiču od različitih roditelja i gena. On je logika, ona je emocija. Sve dok njihovom krvlju bude kolao altruizam, a ne šejtan, oni će biti sretni. Iznad svega treba im pravednost.

Ako bude on imao djecu sa ženom, najbolje što može učiniti za njih jeste da voli njihovu majku. Svakoj ženi je muž njen Džennet, a zar ima ljepšeg mjesta od Dženneta, pa kakav god da je taj muž, on je njen Džennet. Da nema žena, dragulji bi bili obično kamenje i ništa ne bi vrijedili, pa zbog čega oni onda toliko vrijede? Oboje, iako vrijedni svako na svoj način, stvoreni su iz zemlje i u nju će se vratiti, bez obzira na to koliko silni bili.

Najveća greška kod supružnika jeste ta da oni ne razumiju svog partnera, pristupaju mu tako što ga tjeraju da razmišlja njihovom glavom. Kako muž ne razumije ženu isto tako ni žena ne razumije njega! Ne može muž od žene očekivati huriju u pravom smislu te riječi, kao stvorenje koje neće biti ljubomorno, koje neće biti skeptično, koje neće paničariti, koje neće histerisati, koje neće shvatiti pogrešno. To što ona radi je nešto što se ne uzkontrolira preko noći, ili preko sedmice, ili za koji mjesec ili godinu.

Kontrola nad tim se postiže kooperativnim treningom sa mužem i to dekadama. Suprug treba sebi utuviti u glavu da je žena stvorena od njegova rebra, rebro je zakrivljeno i žena je ili njegov Džennet ili Džehennem. Džennet ako prihvati to rebro i sabura te je voli a Džehennem ako ga pokuša ispraviti pa ono pukne!

Općenito govoreći, muškarci i žene razgovaraju različito i imaju različite potrebe. Što muž i žena mogu učiniti da njihove razlike ne uguše njihovu komunikaciju i brak? Prijeko je potrebno da jedno drugom pokazuju poštovanje.Šta znači to da pokazuju poštovanje? Često žena ima svoju definiciju poštivanja nje njenog muža a posebnu definiciju poštivanja njena muža nje. Isto tako i muž.

Glavna stvar koju supružnici moraju da skopčaju i dovedu u red jeste njihov odnos prema braku! Kada se dvoje mladenaca vjenčaju, tim činom oni nisu otišli na piknik ili na putovanje ili u školu ili nešto Bog zna šta, oni su sklopili ugovor. Voljeli su se i prije braka, zaista voljeti se može i prije braka, pa eto i ljubiti i grliti iako nije moralno ispravno pa i vjerski dozvoljeno osim u braku. Ono što sve to čini posebnim jeste brak.

Brak je nešto što ima svoju posebnu granu prava i posebno razumijevanje. Svaki par je unikatan i poseban u cijelom postojanju.Muž i žena imaju svoja prava i imaju svoje obaveze u braku. Oboje moraju izvršavati svoje obaveze bez obzira da li njihov supružnik izvršava svoje obaveze ili ne. Žena mora davati svome mužu njegovo pravo bez obzira da li on daje njoj njeno pravo. Muž mora davati svojoj ženi njeno pravo bez obzira da li ona daje ili ne daje njemu njegovo pravo.

Zašto? Ljudi su jedni drugima ogledalo, i to je zaista tako, ako on poštuje nju poštovat će i ona njega, ako on njoj tepa, tepat će i ona njemu, ak on nju laže, lagat će i ona njega, ako on se dere na nju, derat će se i ona na njega, ako ona ne sluša njega, neće ni on nju slušati. Probajte, vidjet ćete da je tako!

No dolazi do pitanja sad, ko mora prvi da zakopa ratnu sjekiru? Žena ili muž? Ta da…

Žena…

Zašto žena?Nije to zbog toga što je ona žena, niti je zbog toga što je ona manje vrijedna, niti je zbog toga što je on jači ili zbog toga što je on muško.

Žena, zato što je ona stvorena od njega, zato što se ona udala, zato što ona živi pod njegovim krovom, zato što je on štiti od huligana, lopova, rata, zato što je on oblači, zato što je on hrani, zato što ju je on izabrao pored ostalih milion drugih žena oko njega, zato što voli samo nju!

Dobro, šta ako ona radi pa njega izdržava, on se udao pa živi pod njenim krovom ili je bolestan pa ona njega čuva štiti i brani itd…?

Opet žena, zato što je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, rekao: „Koja god žena umre, a njen muž bude njome zadovoljan, ući će u Džennet!“

Da bi čovjek ušao u Džennet, on mora ga zaraditi kod roditelja, kod žene, kod djece i mnogih drugih razloga a Allah je ženu učinio doslovno Džennetlijkom pa joj olakšao da ako samo jedna osoba na cijelom dunjaluku bude zadovoljna njome da će ući u Džennet!

Normalno je to da ako je muž bezobrazan i nekad ga je možda teško učiniti muža zadovoljnim ali sigurno bi svaka žena durala najveći nivo bezobrazluka i imala najtežeg muža ikada za samo jedan metar Dženneta samo jednu minutu! Na kraju krajeva, Allah je dao razvod braka, ali opet to je pravo kod muža.

Nezamislivo je da žena koja se naljuti na svog muža ne želi s njim da priča, odlazi iz stana svojima ili negdje drugo ili da se ona razvodi od njega. Ti njeni postupci nisu kazna mužu, niti ono što je ispravno u tom trenutku učiniti, to je otvoreno suprostavljanje Allahu jer je Allagov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem rekao: ”…pa on zaspe srdit, proklinju je meleki sve dok ne svane.” S tim postupkom ona je poslušala šejtana.Vidite, zašto u hadisu piše, ”sve dok ne svane”?

Zato što onaj muž koji voli svoju ženu, bude na nju srdit jako kratko i često se svađe i prepirke koje se dese između muža i žene brzo ohlade preko noći i onda sve bude kao da se ništa nije desilo. Ima ono nepisano pravilo, pusti malo da prenoći pa hladne glave razmišljaj. Međutim ”proklinju je meleki sve dok ne svane.” Subhanallah, to je beskonačan broj meleka a jedna žena…

Kaže Allah: ”One su odjeća vaša a vi ste odjeća njihova.” Nema uspješnog braka ako jedno nije voda kada je drugo vatra, ako ti kao supružnik ne poštuješ prava svoga supružnika bez obzira da li on poštuje tvoja ili ne. Možda će on nakon nekog vremena kada vidi da ti nemaš nikakvih grešaka prema njemu postiditi se i on činiti dobro prema tebi. Možda će Allah uliti milost u tvoga supružnika i promijeniti ga kada vidi tvoj željezni sabur.Budi ti ona koja prva čini dobro, pretekni svoga muža u dobru prema njemu! Budi bolja dobričina od njega, to ti je kod Allaha bolje nego da zarađuješ više od njega ili da ga izdržavaš ili da budeš superiornija od njega.

Ti nisi stvorena od njegove glave da budeš superiornija od njega, niti od pete da te on gazi nego od njegova rebra da cuvas njegovo srce, da budeš u njegovu okrilju, da budeš njegova porodica, njemu nešto najdraže na svijetu.Udaj se za čovjeka koji je fin, dobar i koji je vjernik iz lijepe porodice jer sa samo takvim čovjekom možeš očekivati lijep brak. Takav čovjek te voli i ne želi ti loše bez obzira kako ti šejtan predočio neku situaciju.

Takav čovjek te želi saslušati i želi ti pomoći bez obzira koliko mu to dobro ili loše ide, a on nije onakav kakvim ga tebi u tvojoj glavi šejtan predočuje. Vjeruj svome mužu, ti si njegova kraljica. Budi njegova kraljica! Budi promjena koju želiš vidjeti u svome braku, životu. Dobričine su oni koji, mijenjaju svijet, koji gase zlo, koji idu u Džennet a ne inatlije ili osvetnici.

Izvor inspiracije ovog teksta je knjiga Altruista, autora Selima Alagić Za Akos.ba piše: Selim Alijj


Preporuči tekst

Related Post