Mama Dijete

Kad majka previše čuva dijete, to nije ljubav to je problem

1418 0
Preporuči tekst

Za roditelje koji su sveprisutni, i koji ‘lete’ oko djece

Da li ste roditelj koji sa svojim djetetom radi svaki domaći zadatak, umjesto njega rješava probleme u školi i s prijateljima, kontrolište svaki njegov korak?

Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu, možda ste, a da niste ni svjesni, i vi takozvani “helikopter roditelj”.

Termin “helikopter roditelji” odnosi se na roditelje koji su sveprisutni, lete oko djece, ometaju im igru, brane ih od svih poželjnih i nepoželjnih frustracija i ne ostavljaju ih na miru.

Iako kažu da nisu za “helikopter” model vaspitanja, istraživanja pokazuju da je iz godine u godinu sve više roditelja koji svojoj djeci, žargonski rečeno, ne daju da dišu.  Ovaj model roditeljstva poguban je i za roditelje i za djecu. Roditelji su non-stop u stanju zabrinutosti i opterećeni željom da od svega zaštite svoje dijete.

– Ozbiljna istraživanja kažu da je ovaj stil roditeljstva poguban za djecu zato što im time šaljemo poruku da nemamo povjerenja u njih, da ne vjerujemo dovoljno da će oni sami učiniti nešto dobro pa se zbog toga uvijek mora neko od roditelja umiješati – ističe psihologinja Milica Grujić.

I s druge strane, nije dobro zato što se djeca moraju naviknuti odmalena na određenu vrstu frustracija kao sastavni dio života.

Ljubav roditelja prema djetetu i njegovu brigu ne može razumjeti onaj ko to nije osjetio i doživio. Međutim, stručnjaci kažu da postoji granica između brige i pretjerane brige.

– Roditelj treba biti uključen u život svog djeteta, treba biti zainteresovan za to što se djetetu događa, a isto tako treba pripremiti i dijete i sebe da je normalno da se događaju greške, da je normalno da postoji frustracija i da se ne može dobiti sve na gotovo. Kao u svemu u životu, najteže je naći ravnotežu, ali ona je potrebna za optimum između kontrole i helikopter roditeljstva i nečega što se zove angažovan i zdrav roditelj – zaključuje Grujić.

Ukoliko niste sigurni gdje je granica i kako naći ravnotežu, nemojte se ustručavati i potražiti pomoć pedagoga ili psihologa, kako biste svom djetetu omogućili normalno odrastanje, razvoj i osamostaljivanje.

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post