Toblerone Halal

Radikalni desničari pomahnitali zbog Tobleronea: ‘Evo vam islamizacije Evrope!’

2142 0
Preporuči tekst

Masovni bojkot poznate čokolade Toblerone nakon što je dobila halal certifikat.

Pripadnici evropske radikalne desnice pozvali su na masovni bojkot poznate čokolade Toblerone nakon što su saznali da ta popularna čokolada, prepoznatljiva po svom trokutastom obliku, posjeduje halal certifikat, odnosno da je riječ o vrsti hrane koja je u skladu sa islamskim zakonom, piše CNN.

Inače, prema islamskom zakonu nije dopušteno jesti hranu koja sadrži svinjetinu, alkohol te se zahtijeva da se životinjama prereže vrat kako bi istekla krv.

Islamizacija Evrope?

Kako piše CNN, Toblerone nije promijenila recept, međutim neki online komentatori su vrlo loše primili vijest da je tvornica u Bernu, Švicarskoj, u aprilu dobila halal certifikat. Tako je savezni glasnogovornik njemačke nacionalističke stranke Aleternativa za Njemačku rekao da to ukazuje na “islamizaciju” Evrope.

“Islamizacija se ne događa ni u Njemačkoj ni u Europi”, sarkastično je napisao Jörg Meuthen iz Alternative za Njemačku (AfD) na društvenim medijima. “Dakle, sigurno je čista slučajnost da je opisana, poznata vrsta čokolada sada certificirana kao ‘HALAL’.”

Nakon objave, neki su sljedbenici reagirali sa sličnim bijesom, a neki su ljudi širom Evrope tvitali da u budućnosti neće kupovati taj proizvod dok su drugi pak poručili da će ga tek sada kupovati.

“Neću više nikada kupiti Toblerone!!! #BOYCOTTTOBLERONE,” napisao je jedan korisnik Twittera. “Šteta što je volim jesti. Ali ne volim muslimansku hranu”, napisao je jedan drugi korisnik Facebooka, dok je treći priopćio: “Toblerone je sada na mojoj listi!”.

Proizvodnja je ostala ista

Drugi su ismijavali iracionalni bijes, ukazujući da je većina masovno proizvedene hrane već halal te da je Toblerone ionako uvijek zadovoljavao kriterije za halal.

Mondelēz, koji proizvodi Toblerone, potvrdio je da je tvornica u Bernu, koja proizvodi čokoladu, dobila halal certifikat prije osam mjeseci. Međutim, tvrde da se izvorni proces proizvodnje nije promijenio te da je zadržan originalni tradicionalni recept.

“Zbog inherentne prirode Toblerone čokolade njezin proces proizvodnje u osnovi zadovoljava halal kriterije u svakom slučaju”, tvrde iz Mondelēza.

Većina multinacionalnih kompanija proizvodi halal proizvode

Umar al-Qardi, iz neprofitnog Odjela za Halal certificiranje, rekao je za CNN da većina multinacionalnih kompanija imaju proizvode koji posjeduju halal certifikat.

“Firme žele ostvariti više prihoda, a na svijetu postoji dvije milijarde muslimana koji jedu samo halal. Ništa se nije promijenilo”, rekao je Umar te ohrabrio sve koji su bijesni na Toblerone da se informiraju o tome šta je halal.

“To je izraz islamofobije i ničega drugog. Pretpostavljaju da je halal negativan, a ustvari je nešto vrlo pozitivno – viši standard sigurnosti hrane”, rekao je Umar komentirajući reakcije na Tobleroneov halal certifikat.

saznajemo.net


Preporuči tekst

Related Post