Kosor Covic

Jadranka Kosor očitala lekciju Draganu Čoviću zbog njegovog ponižavanja hrvatskog naroda

1729 0
Preporuči tekst

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarisala je prisustvo Dragana Čovića na obilježavanju Dana RS-ke

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarisala je prisustvo Dragana Čovića na obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Proslavu neustavnog dana RS povodom kojeg je odlikovan Slavko Lisica, osuđen zbog ratnih zločina u RH, ali i Ana Brnabić, odlikovanjem kojeg su dobili zločinci poput Karadžića i Mladića, uveličao je i Dragan Čović. Neće ga nitko zbog toga proglasiti personom non grata”, navela je ironično Kosor.

Uz Čovića u izaslanstvu hrvatskog naroda na svečanoj akademiji nazočili su i Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Narodna skupština RS-a krajem 2016. godine usvojila je Zakon o Danu RS u kojem se navodi da se “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”, kao i da se on obilježava i praznuje kao sekularni praznik. Prema ovom Zakonu Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja.

Do donošenja Zakona o Danu RS-a došlo je nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Nakon toga je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U januaru prošle godine deset delegata u Vijeću naroda RS dostavilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS navodeći da je ranija presuda Ustavnog suda BiH “jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta” – prenio je N1.

N1


Preporuči tekst

Related Post