Fazlagica Kula

Kolona vozila s trobojkama prošla Fazlagića Kulom i provocirala povratnike

1777 0
Preporuči tekst

Harmonizirana provokacija. Pokusalli smo smiriti situaciju…

U povodu jučerašnjeg obilježavanja neustavnog Dana RS-a stanovnici Fazlagića Kule kod Gacka danas su doživjeli neprijatnost. Kako su nama kazali povratnici, Bošnjaci, danas u ovim popodnevnim satima kroz ovo mjesto je prošla velika kolona džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke a stanovnicima uzvikivalo “Turci”.

–Pao je veliki snijeg i bili su neprohodni putevi, međutim, nekoliko minuta prije podne velika kolona vozila je provocirajući stanovništvo prošla kroz centar Fazlagića Kule. Bilo je 50-ak džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke, puštale se pjesme kompromitirajućeg sadržaja i uzvikivalo “Turci”. Radi se o strašnoj provokaciji, i stanovništvo je uznemireno. Ovdje ima 100 bošnjačkih povratnika, odnosno oko 30-ak porodica – govori nam uznemireno mještanin Enis Tanović, koji je i predsjednik Medžlisa IZ Gacko.

Kaže kako se radilo o harmoniziranoj provokaciji.

–Pokušavamo smiriti situaciju, ali to je dosta teško pogotovo u ovim momentima kada nemamo ni adekvatnu putnu komunikaciju s ostatkom zemlje. Ovo je zapravo samo jedna u nizu provokacija. Jer, kada su se povratnici vraćali na svoja ognjišta, postavljali su nam minsko-eksplozivna sredstva, ljudi su ginuli, paljene su džamije, raznih je pritisaka bilo na povratnike. Sve je to nažalost dirigirano. Problem je što nikada niko nije odgovarao za ova zastrašivanja, provociranja, stanovništva – ispričao nam je Tanović.

Izvor: Faktor/saff


Preporuči tekst

Related Post