Covic Manipulacija

Čović: Političko Sarajevo je uspjelo izmanipulirati javnost mojim prisustvom u Banjoj Luci (Foto)

1091 0
Preporuči tekst

Čović: Zašto sada ovoliko pažnje, ne znam!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović je uoči 33. sjednice stranke na konferenciji za medije govorio o aktuelnim dešavanjima kao što je njegovo prisustvo 9. januara u Banjoj Luci te formiranju vlasti u BiH.

“Više puta sam otišao na svečanu akademiju u Banju Luku povodm Dana RS-a. Zašto sada ovoliko pažnje, ne znam. To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost. To govori o odnosima naroda u BiH. Žalosti me sve ono što sam čuo. Pitam se da li bi mediji pratili da se išta desilo da ja nisam bio tamo. Taj ambijent iz političkog Sarajeva je ovaj put uspio jer je medijski izmanipulirana javnost”, rekao je Čović.

On je ponovio da je samo prisustvovao svečanoj akademiji.

“Željelo se puno toga provući kroz to prisustvo. Što se tiče HDZ-a BiH, a i HNS-a, nastavit ćemo tražiti svoje elementne jednakopravnosti u BiH zajedno s prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda. Ne želimo se stalno držati u vremenu rata i užasnih perioda”, kazao je Čović i zapitao se zašto je tolika pažnja na jednom događaju usmjerena na jednu personu.

On je istakao da je sve shvatio kao poruku s ciljem da se zasjene drugi događaji i baci pažnja na ovaj događaj koji nije, smatra on, zaslužio toliku medijsku pažnju.

“Ne znam ni ko je dobijao ordenje, ni ovo sada ni prethodno. Ne znam otkud sada potreba da se medijski prati ovako. Mislim da jeziku mržnje nema mjesta. Ako neko ima drugačiji stav, može se uraditi bez jezika mržnje koji će jačati nepovjerenje, a ne povjerenje”, kazao je lider HDZ-a.

Na pitanje da li je HDZ pregovarao s nekom strankom u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, on je kazao da će Vijeće ministara BiH i svaka druga institucija raditi sve dok ne dođe nova vlast.

“Ovo Vijeće ministara može raditi sve dok Parlament BiH ne imenuje novo, kao i Vlada FBiH. Zvali mi to i tehnički mandat, to je mandat koji se konzumira. Evidentno je da su HDZ i HNS došli u poziciju da mogu odlučivati o svojoj poziciji i dijeliti je ravnomjerno s ostalima. Očekivao sam da će se Vijeće ministara brzo napraviti, a što se tiče Vlade FBiH mislim da možemo završiti do kraja ovog mjeseca, barem gdje mi imamo dominantu ulogu za donošenje odluka”, smatra Čović.

On je kazao da oni koji su govorili da će napraviti vlast na drugi način sada gube tu poziciju.

“Svoj rad baziram na ustavnom domoljublju BiH. Ustav je osnov za sve. Sve druge izlive osjećaja prema nečemu neka svako ostavi za sebe”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Čović je kazao da nije problem napraviti vlast u pet kantona gdje HDZ BiH ima većinu.

“U pet kantona ćemo to završiti sa svojim partnerima u HNS-u. Kalkulacija ima. Za nivo FBiH partner nam je onaj ko slično kao mi vidi BiH kao evropsku zemlju”, kazao je Čović.

klix.ba


Preporuči tekst

Related Post