Turska Trump

Trump zaprijetio da će ekonomski uništiti Tursku: Erdoganov glasnogovornik oštro upozorio američkog predsjednika

1265 0
Preporuči tekst

Upozorenje američkom predsjedniku

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će ekonomski uništiti Tursku ako napadne kurdske snage u Siriji nakon planiranog povlačenja američkih trupa.

Trump je na Twitteru napisao da ni Kurdi ne smiju provocirati Tursku.

Trump nije precizirao na koji način će pogoditi tursku ekonomiju ako Ankara napadne Kurde.

Republika Turska je upozorila američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne poistovjećuje sirijske Kurde s organizacijom PKK, koja je za vlasti ove države teroristička i njenim sirijskim ogrankom PYD/YPG-om.

“Fatalna je greška poistovjećivati sirijske Kurde s PKK-om koji je na američkoj terorističkoj listi i njegovim sirijskim ogrankom PYD/YPG“, poručio je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je u poruci na Twitteru također naveo kako turska vodi odlučnu borbu protiv terorizma, a ne protiv Kurda.

“Mi štitimo Kurde i sve druge ljude u Siriji od terorističkih prijetnji“, poručio je Kalin.

Kalinove poruke su odgovor na prethodnu prijetnju koju je Trump uputio Turskoj u slučaju da napadne YPG/PKK, koju smatraju terorističkom, nakon povlačenja američke vojske sa sjeveroistoka Sirije.

“Gospodine Trump, teroristi ne mogu biti vaši partneri, niti saveznici. Turska od SAD-a očekuje da poštujete naše strateško partnerstvo i ne želimo da to bude zasjenjeno terorističkom propagandom“, naveo je Kalin.

Naglasivši da nema nikakve razlike između terorista ISIS-a, PKK-a ili PYD/YPG-a, Kalin je poručio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija.

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post