Oboljela Djeca

Tuzlaci u akciji: Djecu liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama

1214 0
Preporuči tekst

Da li podrzavate ovu akciju koja ima za cilj da se oboljela djeca liječe iz državnih budžeta?

Brojni građani Tuzle su se pridružili akciji koja ima za cilj da se teško oboljela djeca konačno počnu liječiti iz kantonalnih, federalnih i državnih budžeta, a ne putem prikupljanja novčanih sredstava kroz humanitarne akcije.

Neformalna grupa Tuzlaka pokrenula je akciju “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati” s ciljem promjene modela finansiranja teško oboljelih, a građani su danas na Trgu slobode potpisivali peticiju.

“Izuzetno smo zadovoljni odzivom građana koji pokazuje koliko su nezadovoljni radom naših političara. Osnovni cilj ove neformalne grupe je da se u budžetima obezbijede finansijska sredstva za liječenje teško oboljele djece, a koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja”, rekla je jedna od inicijatorica akcije Indira Bektić-Mujkić.

Kako je navedeno, potrebno je u zakonskim okvirima u našoj zemlji napraviti izmjene u dijelu sufinansiranja, a koje će u konačnici u potpunosti biti preinačeno u finansiranje liječenja teško oboljele djece. “Mi u zavodima zdravstvenog osiguranja imamo predviđena sredstva za liječenje, koja se uglavnom odnose na sufinansiranje.

Niko se nije bavio pitanjem koliki iznos roditelji bolesne djece moraju obezbijediti. Vrlo često je riječ o velikim iznosima, a u trenutku kada saznaju dijagnozu, umjesto da se brinu o bolesnom djetetu, moraju pokrenuti humanitarnu akciju te voditi brigu o tome koliko će dobiti novca od SMS poruka”, navela je Bektić-Mujkić.

Među brojnim građanima danas je na Trg slobode stigla i Mirsada Hadžić-Todorović koja je potpisivanjem peticije podržala ovu akciju. “Peticiju sam danas potpisala jer naša djeca trebaju biti liječena iz budžeta. Konačno se mora stati ukraj političarima koji ne smiju biti na prvom mjestu.

Potrebno im je umanjiti plaće, regrese, naknade za godišnje odmore, telefone, sekretarice, tjelohranitelje… Djecu trebamo postaviti na prvo mjesto, ona nam moraju biti najvažnija”, rekla je Hadžić-Todorović.

 Peticija će biti proslijeđena prvenstveno Gradskom vijeću Tuzle. Također, organizatori su istakli da je širenje ove akcije planirano i na ostale gradove u Tuzlanskom kantonu, ali i u Bosni i Hercegovini.

omlaca.blogspot.ba


Preporuči tekst

Related Post