Saudijska Arabija

Kako je posjeta Saudijskoj Arabiji promijenila život jednog Japanca

1747 0
Preporuči tekst

Japancu je kabsa odlična…

Japanac u saudijskoj odjeći na ulicama Japana postali su tema razgovora na društvenim medijima

Japanac Akira Takatorija je posjetio Saudijsku Arabiju tokom 2014. godine i bio je toliko očaran saudijskom kulturom da je odlučio da ponese natrag kući ono što je doživio.

Fotografije Akire u tradicionalnoj saudijskoj odjeći na ulicama Japana i u javnom prijevozu postali su tema razgovora na društvenim medijima.

Akira je bio student u programu razmjene u organizaciji japanskog Ministarstva vanjskih poslova i Šejh Abdullah fondacije. Boravio je u Saudijskoj Arabiji deset dana, a tokom boravka posjetio je Džiddu, Rijad, El-Kassim i Dammam i kaže ‘Zavolio sam ih”.

Abdullatif Džemil je u martu pozvao Akiru da ga na četiri dana posjeti u Rijadu.

Tokom boravka, Akira je održao govor na skupu u hotelu Four Seasons u Rijadu.

“Gostoljubivost Saudijaca”, je prva stvar koju je Takatorija kazao na pitanje šta ga je to privuklo saudijskoj kulturi.

“Većina Japanaca ne zna mnogo o Saudiji i kulturi Zaljeva. I nadam se da ću ja naučiti više o Zaljevu i također prenijeti  svoje znanje Japancima”, kazao je on na pitanje zbog čega nosi saudijsku tradicionalnu odjeću u Japanu.

On kaže da kada ga na ulicama Japana pitaju zbog čega nosi takvu odjeću on im kaže: “Vi nosite majice i farmerice, pa da li ste onda Amerikanac? Oni kažu: “Ne, ja sam Japanac”, pa i ja odgovorim: “I ja, također”.

Akira voli da ga na društvenim medijima zovu ‘Šems Kamer”, što na arapskom znači ‘Sunce Mjesec” zbog njegove očaranosti arapskim jezikom.

Na pitanje da li želi uputiti neku poruku, Akira je kazao: “Moji arapski prijatelji! Hajmo jesti kabsu zajedno. Ja sam Japanac, ali ne volim suši, a kabsa je izvrsna”.

IslamBosna.ba


Preporuči tekst

Related Post