Trudna Migrantica

Trudna migrantica koja se skoro smrznula na Plješevici, izgubila dijete na porođaju

1225 0
Preporuči tekst

www.balkanis.com

Trudnica koju su prije nekoliko dana s Plješevice spasili policajci izgubila je dijete.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su policajci na području planine u teškim vremenskim uslovima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć. Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Izgubila dijete

Među njima je bila i trudnica koja je jučer u bolnici rodila mrtvo dijete.

Riječ je o ženi iz Sirije koja je spašena sva promrzla i dehidrirana te se žalila na bolove i opće loše stanje.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visok snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći, u akciju zbrinjavanja i što hitnijeg pružanja medicinske pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i radnica Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Kako bi im što prije bila pružena medicinska pomoć, policijski su službenici djecu u dobi od 1 do 10 godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je medicinska pomoć, a zatim su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije žene zadržane su na liječenju, piše “Index“.

Apel udruženjima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske još je u decembru upozorilo na nadolazeće zimske uslove koji mogu biti kobni za sve osobe, posebno ranjive grupe, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske.

“I ovom prilikom pozivamo nevladina udruženja i druge koji učestvuju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informišu migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost i neizvjesnost takvog puta te da ih odvrate od takve namjere, a kako bi se spriječile moguće povrede, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata”, poručuju iz MUP-a Hrvatske.

Portal Svjetlo Dunjaluka


Preporuči tekst

Related Post