Zeljko Aleksandar

Komšić bijesan na Vučića: Izvini se žrtvama Srebrenice, ali i svom narodu!

1475 0
Preporuči tekst

www.balkanis.com

Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, kaže za Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U intervjuu za Oslobođenje Komšić je komentirao jučerašnju posjetu Putina Beogradu kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik i aktuelno pitanje ulaska naše zemlje u NATO savez.

– Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, koji su pri tome u posjeti susjednoj državi. Mi od gospodina Dodika samo tražimo da se poštuju zakoni ove države, da se poštuju ranije donesene odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ne može se insistiranje na poštivanju zakona nazivati pokušajem opstrukcije, jer zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine su vrlo jasni. Mi ćemo i dalje insistirati na poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, a nužan preduslov toga je poštivanje zakona i odluka institucija BiH, ovim riječima Komšić je prokomentirao susret Dodika s Putinom uz istaknutu zastavu države BiH.

Na poruke koje su poslane iz Beograda da RS ne želi u NATO Komšić podsjeća na odluke koje su već donesene:

– Kao što sam već rekao postoje ranije donesene odluke. Promjena političkog stava jeste legitimna, ali mi nikada nećemo pristati na to da se te odluke devalviraju samo zato što je neko promijenio politički stav. Ono što je ranije potpisano mora biti ispoštovano. Uostalom, kada govorimo o tim političkim stavovima iz RS-a o NATO-u, u kontekstu ranije donesenih odluka, koje su mahom potpisivali funkcioneri SNSD-a, rekao bih da naprosto nije srpski da se ne održi data riječ. Dakle, izlaz iz ove situacije vidim prije svega realizaciji onoga što je dogovoreno.

Komšić je također oštro osudio izjavu Vučića koji se Rusiji zahvalio za veto u Vijeću sigurnosti kojim je spriječeno donošenje rezolucije o Srebrenici.

– Ne znam da li ima prečih stvari, ali smatram da jedna onakva izjava gospodina Vučića poništava stotinu drugih izjava kojima on poziva na pomirenje i suradnju u regionu, jer time pokušava amnestirati krivce za zločin genocida u Srebrenici, krivce koje je precizno naveo Haški tribunal, osnovan od strane UN-a. Neka se gospodin Vučić izvini žrtvama genocida ali i srpskom narodu kojeg na svoju ruku etiketira genocidnim, jer to u Bosni i Hercegovini niko ozbiljan ne čini.

bosniaksinfo


Preporuči tekst

Related Post