Mama Beba

Mama zabranila babici da okupa njenu bebu nakon porođaja! Ne znate sigurno za ovaj razlog:

1681 0
Preporuči tekst

Mnogi stručnjaci tvrde da kupanje odmah po rođenju djeteta, u zadnje vrijeme ozbiljno može narušiti zdravlje kože

Ako ste žena i ako ste se ikada porađali, scena vam je vjerovatno poznata! Babica uzima tek rođenu bebu i nosi je na prvo kupanje. Međutim, mnogi stručnjaci tvrde da to kupanje odmah po rođenju zapravo i nije tako dobra ideja!

Složićete se da beba oblijepljena onom sluzavom tečnošću baš i nije lijep prizor za vidjeti! Ta sluzava tečnost zapravo ima ime Vernix caseosa. Radi se o tzv. biofilmu koji stvara zaštitni sloj na koži fetusa u posljednjim mjesecima trudnoće, piše “Likemag“…

Njegov glavni sastojak je upravo sebum, prirodno ulje koje se nalazi u ljudskoj koži i ovom prilikom štiti mekanu i osjetljivu kožu novorođenčeta, prilikom njegovog dolaska na naš svijet.

Bebina koža je tada prekrivena dobrim bakterijama, koje štite bebin organizam u prvim danima života. Otklanjanje tih ”dobroćudnih” bakterija sada baš i nema smisla.

Mnoge mame shvatile su ovaj apel na pravi način! Među njima je i Elodi Dupui, koja je za časopis Teen Vouge izjavila da svoju bebu nakon rođenja nije kupala 6 dana. Potvrdila je da njena beba za sve to vrijeme uopšte nije neprijatno mirisala.

Dr. Holman je izjavio:

“Sigurno ste primjetili da koža bebe 7 do 10 dana nakon porođaja zna da izgleda pomalo napuklo i suho. Pretjerano mazanje krema i kupanje vjerovatno nije dobro za osjetljivu kožu.”

DNEVNO24.COM


Preporuči tekst

Related Post