Polumjesec Dzamija

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol islama? Nije od vremena Poslanika a.s.

7176 0
Preporuči tekst

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na džamijama

Kakav je propis postavljanja polumjeseca na minareta Džamija? Da li u tome ima oponašanja drugih, ili neki drugi vid prijestupa? Allah vas nagradio.

ODGOVOR:

Hvala Allahu, azze ve džlle, neka je salavat i selam na Njegova odabrana roba i poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a zatim:

Postavljanje polumjeseca (u nekim slučajevima mjeseca sa zvijezdom) na munare (minareta) džamija je nova stvar koja nije bila poznata u vremenu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a niti u vremenu Selefa (dobrih prethodnika ovoga ummeta).

Također, kaže se da prkasu postavljanja polumjeseca na minareta džamija uveli su ljudi koji su se poveli za nejvernicima, koji su na svoje bogomolje postavljali krst ili druge znakove, tako da muslimani koji su vidjeli to, svijdelo im se i uzeli su prkasu od njih s tim da su htjeli da se razlikuju od nevjernika pa su došli na ideju polumjeseca ili polumjeseca sa zvijezdom… što u konačnici opet ima za posljedicu oponašanje nevjernika, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao: ”Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.” (Buharija i Muslim)

Stvar je potpuno identična kada je u pitanju imenovanje i postavljanje znaka “crveni polumjesec” na kola hitne službe (u arapskim zemljama), a to sve iz razloga što su nevjernici na svojim autima hitne službe postavili zank “crvenog krsta”, pa da bi se muslimani razlikovali od njih uzeli su za svoj znak crveni polumjesec.

Stoga, ne priliči da muslimani na minareta svojih džamija postavljaju polumjesec (polumjesec sa zvijezdom) zbog navedene šubhe (nedoumice) i samog oponašanja njevnerika u tome, a razlog više tome jeste što to predstavlja nepotrebno trošenje imetka i vremena. (Pogledati: Medžmu’ Fetava Ibn Usejmin 16/177).

A Allah najbolje zna.

Safet Suljić, prof.

Islamski Univerzitet Rijad


Preporuči tekst

Related Post