Razvod Braka

Kako pomoći mladima da stupe u brak: Savjeti roditeljima i imamima

1506 0
Preporuči tekst

Smetnje koje vode ka razlogu, i način očuvanja bračnih veza

Tužna ali istinita stvarnost: postotak razvoda braka među muslimanima Sjeverne Amerike je među najvišim u svijetu. Prema tvrdnjama sociologa Ilyas Ba-Yunusa, postotak razvoda braka među muslimanima  SAD – a i Kanade iznosi 33%. Najveći postotak je među stanovništvom SAD – a i iznosi 48,6 %, slijedi Velika britanija sa 36 %.

Mnogi pretpostavljaju da razvod znači da su problemi počeli u samom braku, bilo da je u pitanju manjak komunikacije ili, pak, nepomirljive razlike. Međutim ima mnogo drugih smetnji koje vode ka razvodu, a mogle su biti izbjegnute u samom početku. Ovo bi moglo biti moguće da su pojedinci, roditelji, staratelji i imami odigrali svoju ulogu kada je započinjala komunikacija između dvoje muslimana koji traže brak.

U nastavku vam donosimo upute i savjete šta da radite:

Kako roditelji mogu pomoći?

Starija žena ju je odmah primjetila. Dvadeset i nešto godina stara djevojka je bila muslimanka iz Amerike. Njena bijela koža i ponašanje je to i potvrdilo. Bila je savršena za njenog sina Muhsina. Dok joj je prilazila, primjetila je da se mlada žena obraća nekome tamnije puti.

Žena požuri. „Selam alejkum“, kroz osmijeh je rekla mladoj Amerikanki.

„Ve alejkumu selam“, odgovorili su sestra i  njen prijatelj jednoglasno, pomalo iznenađeni entuzijazmom i energičnošću kojom su bili pozdravljeni.

„Željela bih da se udaš za moga sina“, reče žena, udaljena svega nekoliko centimetara od djevojke i pritome ne obraćajući pažnju na njenog prijatelja.

„Ali, ali zašto?“

„Zato što si bjelkinja i nosiš džilbab. Bit ćeš savršena supruga mome Muhsinu.“

Dok bi neki bili iznenađeni slobodom i zatupljenosti spomenute žene iz navedenog scenaria, ovakve scene nisu nepoznanica. Mnogi roditelji misle da će ovakvim pristupom „rezervisati“ neku osobu za svoga sina ili kćer. Ukoliko vi kao roditelj želite da odigrate efektivnu ulogu u pomaganju vašem djetetu da pronađe bračnog druga, morate to uraditi na drugi način.

Shvatite svoju ulogu

Vaša uloga kao majke ili oca nije da donosite konačne odluke koje se tiču braka vašeg potomka. Možda se brakovi u muslimanskim zemljama sklapaju na ovakav način, ali ovo nije islamski način, niti je prihvatljiv za većinu muslimana koji su odrasli na Zapadu. Drugim riječima, roditelji imaju ogromnu ulogu u ovome procesu. Roditelji rade slijedeće:

–          Predlažu osobu kao potencijalnog supružnika

–          Temeljno razmatraju i provjeravaju ponude

–          Postavljaju se kao treća osoba između dva kandidata

Razgovarajte sa Vašom djecom o obostranim željama

Shahina Siddiqui, socijalna radnica iz Winninpega, Kanada, kaže da roditelji moraju sjesti sa svojom djecom i otvoreno razgovarati o tome kakvog bračnog druga oni žele. Možda živite u istoj kući, i mislite da ih poznajete dovoljno dobro, ali mnogi roditelji ostanu šokirani kada saznaju razmišljanja i ideje svoje djece o budućem supružniku. Uglavnom se ideje djece i roditelja drastično razlikuju.

Odredite jasna pravila za susret sa potencijalnim supružnikom

Siddiqui kaže da roditelji djeci moraju postaviti granice po pitanju kad i gdje će se sastati sa potencijalnim supružnikom. Muslimani često zalutaju i misle da je potraga za supružnikom izgovor za zabavljanje. Zabavljanje nastaje kada muškarac i žena počnu provoditi zajedničko vrijeme u osami. Ovo uglavnom nema za cilj dugotrajnu ili ozbiljne vezu. Jednostavno je u pitanju samo „zabava“. U ovakvim vezama ima vrlo malo ili nimalo razgovora o budućnosti ili stupanju u brak. Zabavljanje se može pojaviti i među dvoje muslimana koji su u potrazi za brakom, a koji izlaze bez prisustva treće osobe, kako bi se „upoznali“. Ovo se također može pojaviti i u vidu predugih i nepotrebnih telefonskih razgovora, ili online dopisivanja. Postavljanje granica za viđanje potencijalnog supružnika je tvoja obaveza kao roditelja muslimana. Ono što treba zapamtiti je sljedeće: sastanak mora biti u pratnji treće osobe, tako da se dvoje nikad ne osamljuju, oba potencijalna supružnika moraju obarati pogled i držati se teme o kojoj se diskutuje. Jedan od savjeta koje Siddiqui daje po ovom pitanju je da se izbjegava održavanje ovakvih sastanaka kasno navečer, jer su ljudi na kraju dana umorni, a za ovaj povod sve strane moraju biti maksimalno skoncentrisane.

Odredite dužinu trajanja sastanka

Sastanci između potencijalnih supružnika ne smiju trajati predugo, kao npr. biti odsutan cijeli dan kako bi se sastao sa određenom osobom. Roditelji moraju odrediti koliko dugo vremena će dvoje provesti zajedno.

Temeljno ispitajte situaciju

Jedan od razloga za razvog braka jeste nedostatak adekvatnog proučavanja budućeg supružnika prije stupanja u brak. Roditeljima je dodjeljena ova velika odgovornost da se, što je moguće više, raspitaju o osobi sa kojom će njihov sin/kćerka provesti ostatak života. Raspitivanje ne podrazumijeva samo ispitivanje dva ili tri porodična prijatelja. Opsežnije radnje su neophodne.

Slučaj kćerke jednoga imama u SAD je jedan vedar primjer. Ovaj imam je zamolio brata muslimana da provjeri mladića koji je želio oženiti njegovu kćerku. Na prvi pogled sve se činilo uredu. Međutim, nakon dublje provjere ispostavilo se da on konzumira alkohol. Ovu činjenicu su također potvrdila još dvojica muslimana. Anisa Nadir, direktorice Socijalnog centra za pružanje zdravstvenih i društvenih usluga muslimanskim porodicama u Arizoni, pruža još jedan dobar način za provjeru prosca. Jedna sestra koju ona poznaje je dobila ponudu za brak od brata koji živi u drugom gradu. Da bi provjerili ovoga prosca, jedan njen rođak je otišao u džamiju u koju ide prosac i razgovarao sa njim, bez da mu je kazao da je on rođak sestre koju je ovaj brat zaprosio. Rođak je shvatio da prosac nije za nju pa je o tome obavijestio.

Budite iskreni

Roditelji, baš kao i osobe koje traže supružnika, moraju biti iskreni po pitanju dokumenata, historije i drugih detalja iz svoga privatnoga života. Preuveličavanje priče o nivou obrazovanja vašega sina/kćerke, na primjer, neće nimalo pomoći kada provjera pokaže da je to neistina.

Ne žurite

Siddiqui naglašava bitnost u nepožurivanju kćerke/sina na brak. Ukoliko ste, na dvodnevnoj islamskoj konferenciji, pronašli nekoga za vašeg sina/kćer, morate više vremena odvojiti da provjerite činjenice i reference. Siddiqui kaže da reference moraju biti provjerene prije susreta sa osobom. Ovo pravilo podjednako važi i za djevojke i mladiće.

Nikad ne namećite svoju volju

Prisilni brakove ne samo da nisu islamski nego i uzrokuju štetu daljnjoj budućnosti kako djece, tako i unučadi. Da li biste željeli da se vaše unuče osjeća povrijeđeno ili da doživi emocionalne traume uzrokovane razvodom, koji bi mogao biti izbjegnut da su obje strane imale više prava pri donošenje odluke o izboru supružnika?

Kako imami mogu pomoći

Imami u Sjevernoj Americi rade više od jednostavnog držanja hutbe petkom. Bili oni svjesni toga ili ne, oni su, također, odgovorni za dobro emocionalno i psihološko stanje zajednice. Prema tome, imami nisu tu samo da ozvaničite brak, oni, također, moraju biti uključeni u taj proces. Ova uloga se može odigrati na tri načina:

Biti čuvar sestrama. Hvala Allahu, mnogo onih koji pređu na islam su žene. Većina ovih sestara bi trebalo da traže brak sa muslimanom, a traže hvala Allahu. Problem je, ustvari, u tome što one nemaju potrebnu podršku rodbine pri odabiru budućeg supružnika. U većini slučajeva one bivaju istjerane iz porodice zbog prihvatanja islama, ili jednostavno one ne žele da se nemuslimani iz njihovih porodica petljaju u njihov izbor supružnika. Ovdje vi, kao imami, nastupate. Ove sestre trebaju treću stranu koja će ih savjetovati i pregovarati u njihovo ime. Kao novi članovi islamskoga društva, ne znaju ko je ko, te tako mogu biti lahko obmanute. Ove sestre moraju biti zaštićene od iskorištavanja muškaraca, koji bi mogli iskoristiti njihovo nepoznavanje muslimanske zajednice. Imami ne trebaju čekati da im se sestre obrate. Kada jednom primjetite ovakvu sestru, diskretno se raspitajte možete li joj pomoći u ovom vrlo bitnom periodu njenog života. Možda se ona osjeća postiđeno da vas kontaktira, stoga vi napravite prvi korak.

Preporučite dobru braću. Imami su odlična referenca bratu koji redovno ide u džamiju i aktivan je. Pomaganje iskrenoj i čestitoj braći da se ožene uz vaš „pečat“ će vjerovatno povećati njihove šanse da pronađu buduću bračnu saputnicu. Većina roditelja će se osjećati sigurnije ako, umjesto rođaka ili prijatelja prosca, za njega posvjedoči imam.

Dajite tačne informacije. Imam je najrelevantnija osoba koja može potvrditi nečije praktikovanje islama. Brat može tvrditi da ide u X džamiju u Y gradu, međutim ovo može potvrditi jedino imam koji zna ko dolazi na dnevne namaze, ko dolazi samo na džumu, a ko dolazii samo na Bajram. Također, muslimani često traže pomoć od imama, te je imam kao takav poprilično upoznat sa određenim problemima. Ovo također može pomoći i osobi koja traži informacije o proscu koji dolazi u tvoju džamiju.

Napomena o ogovaranju

Iako je ogovaranje generalno zabranjeno u islamu, oni koji provjeravaju činjenice za potencijalni brak su izuzeti iz ovoga pravila. Kao imam, moguće je da imate povjerljivu informaciju o nekome: finansijski problemi, nasilje u porodici, upotreba opijata itd. Iako ove informacije, generalno gledajući, moraju ostati između onoga ko vam se povjerio i vas, u slučaju braka dužnost vam je da kažete potpune i tačne informacije ako znate da neko ima problem.

Ukoliko otac želi da zna kakav je karakter brata koji je zaprosio njegovu kćerku, a vi kao imami, znate da taj brat koristi drogu, pije, laže ili krade, morate to reći ocu koji pita. U pitanju je život njegove kćerke. Potraga za pravom suprugom ili suprugom je nešto što je preporučeno. Također, obaveza islamskog društva je da pomogne onima koji su u potrazi za bračnim partnerom, da bi upotpunili sunnet i dio islamske tradicije.

Izvor: onislam.net


Preporuči tekst

Related Post