Dzin Policajac

Džinn policajac: Tokom učenja brat je izgubio kontrolu nad tijelom, potom je Džinn progovorio

4125 0
Preporuči tekst

Džinn progovorio iz tijela

Došao mi je jedan brat po treći put na rukju te smo nakon nekoliko minuta analiziranja njegovog stanja pristupili rukji. Brat je vjernik i ne propusta namaz – mašaAllah! Kopkalo me da spomenuti ima jače reakcije iako je namazdžija i na sunnetu Poslanika صلي الله عليه و سلم

Tokom učenja je izgubio kontrolu nad tijelom i ubandačio se. Džinn je progovorio!

– Šta radiš u tijelu ovog brata?

– Pomažem mu!

– Ma nemoj! Šta mu to pomažeš?

– Da bude dobar musliman.

– On je dobar musliman, hvala dragom Bogu na svakom stanju! Kako mu ti pomažeš?

– Ako ja izađem, on će manje klanjati i učiti Kur’an, ovako me se boji pa ibadeti.

– Pa ti si Šejtan! Kako to da ga navraćaš na pokornost Allahu swt? Tu nešto zaudara!

– Ne znam.

Nije htio reći. Ali se brat kasnije otkrio nakon rukje. On je često puta klanjao i ibadetio da bi ga džin u tijelu pustio na miru a ne da bi Allah bio njime zadovoljan. Rekao je da se više usredočio na to kako da džinna zikrom ubije nego li da ibadetom Allahu robuje! Da se razumijemo: Čovjek treba sebi kroz ibadet tražiti hajra i lijeka ali cilj i nijjet moraju biti robovanje Gospodaru svjetova a ne da nijjet i cilj ibadeta bude oslobađanje od džinskih napada ili nečeg drugog. Razumljivo je da bolesnik bude preokupiran traženjem lijeka za svoju bolest, to čini u dovi, ali njegov ibadet mora imati za cilj robovanje Gospodaru svih svjetova. Kako bi naši rekli: OČISTI NIJJET!

Jer, djela se cijene prema nijjetu. Spomenuti je toliko bio fiksiran i zabavljen s džinom da je još samo o tome mislio a džinu je godila tolika pažnja, koju je on poklanjao njemu a ne Allahu swt. Eh, to je, dakle, bila kuka!

Divan primjer imamo u Ejjubu alejhisselam, koji je bio bolestan od džinna, Allah ga iskušao time, a koji je učio dovu tek sedme godine teškog iskušenja i na nagovor njegove žene (kako se kaže u komentaru ajeta); on nikako, iz svoje skromnosti i edeba, ne traži lijeka, nego trpi sedam godina prije nego se uopće tim povodom obraća svom plemenitom Gospodaru, pa iza ovog trpi jos dvanaest godina, dok ga svi nisu napustili, pa i vlastita žena, a onda Allah dž.š. daje lijek i razgalu.

وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

I sjeti se Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!”

Dakle, preispitajmo svoj nijet, raskopajmo u svom srcu, robujmo svom Stvoritelju – neka nam On bude na prvom mjestu pa će nam sve ostalo biti na pravom mjestu Ako Bog da inšâAllah!

Autor: hfz. Fuad Seferagić


Preporuči tekst

Related Post