Bermudski Trougao

Kraj misterije? Norveški naučnici imaju objašnjenje za Bermudski trougao

6476 0
Preporuči tekst

Zbog neutvrđenih naučnih objašnjenja, Trougao je postao baza razvoja ljudske mašte

Naučnici su možda konačno stavili tačku na misteriozni Bermudski trougao, područje u zapadnom Atlantiku koje je u posljednjih 165 godina najmanje 8.000 puta okrivljeno za smrt članova posada aviona i brodova.

Misterija Bermudskog trougla popularizovana je u 20. vijeku, ali se slučajevi nestanaka plovila i letjelica kontinuirano registruju od 1851. godine. S druge strane, slučajevi brodoloma su dakako zabilježeni i prije spomenutog perioda.

Pojedini podaci govore o najmanje 8.127 nestalih osoba koje se s razlogom do danas smatraju mrtvima.

Zbog neutvrđenih naučnih objašnjenja, Trougao je postao baza razvoja ljudske mašte koja kao objašnjenje često pruža pseudonaučne izlaze iz problema.

Ipak, tome je možda došao kraj jer ekipa naučnika sa Arktičkog univerziteta u Norveškoj predlaže objašnjenje koje u obzir uzima velike kratere na dnu okeana, a koji se mogu pronaći u Barentsovom moru.

Krateri koji se nalaze na dnu mora nedaleko od obala Norveške rezultat su snažnih eksplozija metana. Pojedini krateri su široki nekoliko stotina metara, a metan koji ih je uzrokovao dolazi iz dubokih depozita spomenutog gasa pa čak i nafte.

U protekle dvije godine naučnici su posmatrali nagomilavanje metana na dnu okeana nedaleko od obala države Washington i Oregon, kao i istočne obale SAD-a. Također, Krateri su pronađeni nedaleko od obala Sibira.

Specifični detalji pronalaska naučnika sa norveškog univerziteta bit će obljavljeni u Beču za vrijeme redovnog sastanka Evropske geološke unije. Naučnici će detaljno razmatrati mogućnost realne prijetnje eksplozije metana za plovila. Gas koji velikom brzinom sa dna mora putuje prema površini potencijalni je ubica brodova tako što ih prevrće i u vrlo kratkom roku potapa čak i za vrijeme mirnog mora.

Klix.ba


Preporuči tekst

Related Post