Podrum Covjek

Priča o čovjeku koji je 37 godina živio u podrumu

3597 0
Preporuči tekst

Ne upropaštavaj svoj život zbog ludosti koju nisi počinio

Godine 1964., njemačke novine objavile su jednu zanimljivu i nadasve tužnu životnu priču. Naime, trojica lopova, odnosno razbojnika, provalili su u kuću Carla Lockea. Kada je primijetio lopove u kući, Locke je uzeo pištolj i ubio svetrojicu lopova.Na početku je taj slučaj išao u korist Lockea, jer je on bio u poziciji samoodbrane. Međutim, kasnije se ispostavilo da su trojica lopova zapravo bili rođena braća i da su bili u stalnom sukobu sa Carlom Lockeom.

Zbog toga je državni tužilac optužio Carla da je planirao zločin pozivanjem trojice braće u svoju kuću, da bi ih potom ubio pod izgovorom da su upali u njegovu kuću da ga pokradu. Kada je Locke shvatio da se situacija u potpunosti okreće protiv njega, on je jednostavno nestao i uzaludni su bili svi pokušaji da se pronađe.A znate li možda gdje je nestao i gdje se izgubio? U vlastitoj kući u podrumu (skloništu) koji nije bio veći od dva kvadratna metra. Naime, on se dogovorio sa svojom suprugom na konačni nestanak zbog straha od smrtne kazne.

Također su se dogovorili da svoju tajnu sakriju i od svoje malodobne djece zbog straha od curenja informacija o njemu u komšiluku.No, nekoliko mjeseci kasnije njegova supruga je poginula u saobraćajnoj nesreći, dok su djeca, nakon što su porasla, bila ubijeđena da im je otac davno umro. Tako je Locke živio 37 godina u kaburu koji je sâm izabrao. Kasnije su se u tu kuću doselile tri porodice i niko od njih nije osjetio da Locke živi u podrumu njihove kuće.

On je potajno izlazio vani i donosio sebi hranu i piće, a zatim bi se tiho vraćao i zatvarao vrata podruma iznad sebe. Ali Locke je bolovao i patio od astme uzrokovane podrumskom prašinom i stalno je kašljao. Jedne noći, novi vlasnik kuće čuo je kašalj koji je dolazio iz podzemlja, pa je pozvao policiju da provjere o čemu se radi. Policajac je brzo došao u kuću i slijedeći zvuk koji je dolazio iz podruma pronašao je Lockea.

On ih je obavijestio i upoznao sa svojim slučajem i njegovim nestankom prije 37 godina. Bilo je to veliko iznenađenje. Policajac mu je, nakon što je saznao o kome se radi, rekao: ”O moj Bože, znaš li ti šta se dogodilo nakon tvoga nestanka?” Locke je rekao: ”Ne znam, a šta se to dogodilo?” Policajac je odgovorio: ”Majka trojice braće koju si ubio, priznala je da su njezini sinovi planirali pljačku tvoje kuće i sudija je odmah, po hitnom postupku, donio odluku o tvojoj nevinosti. Međutim, svi su bili ubijeđeni da si ti odavno mrtav. Čovječe, tvojih trideset i sedam godina otišlo je u nepovrat i nestalo poput morske pijene.”

Pouka priče: Ne upropaštavaj svoj život zbog ludosti koju nisi počinio. Kada znaš da si u pravu i da si na istini, suoči sa sa istinom i ne boj se ničega. Strah od budućnosti preovladava kod mnogih ljudi zbog nedostatka vjere u Allaha. Stoga, ne budi od onih koji upropaštavaju svoj život i ne bježi od života, jer bježanje neće riješiti tvoje probleme.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić za saff.ba


Preporuči tekst

Related Post