Cazin Ilaf Suma

Djevojčica s fotografije je trenutno u hotelu “Sedra” u Cazinu: Zove se Ilaf, šume su joj dom (Foto)

1835 0
Preporuči tekst

Fotografija umorne, promrzle djevojčice koja spava na ruksaku na mokroj livadi blizu graničnog prijelaza Izačić u Bosni i Hercegovini, a koju je načinila reporterka N1 Snežana Mitrović, potresla je regiju. Nekoliko dana kasnije pronašli smo djevojčicu, zove se Ilaf i trenutno boravi u centru za izbjeglice Sedra u Cazinu.

Ilaf ima tri godine, a posljednje dvije godine ona i njena porodica provode, uglavnom, pod otvorenim nebom, u šumama i na ulicama.

Osmočlana porodica izbjegla je iz iračkog Kurdistana. Ilaf ima tri sestre i dva brata. Njenom ocu Abdurahmau jedina je želja doći do države u kojoj će, nada se, njegova djeca imati bolju budućost.

“Italija, Njemačka, Austrija – bilo gdje”, kaže reporterki N1 Adisi Imamović.

Fotografija Ilaf izazvala je mnogo pažnje, probudila emocije ljudi širom regije, ukazala na strahote kroz koje prolaze migranti i izbjeglice na svom putu ka Evropskoj uniji.

“Za mene više budućnosti nema. I za mene me nije briga, ja samo želim da spasim njih, želim da moja djeca idu u školu, da žive u miru, a ne u strahu I neizvjesnosti”, kaže otac kroz suze nakon što je saznao koliko pažnje i reakcija je izazvala fotografija njegove kćerke.

U razgovoru sa reporketrkom N1 ističe kako se nada da će što prije stići u bolju budućnost, zbog djece, a posebno, kako navodi, zbog najmlađeg sina Saida.

“Prodao bih bubreg samo da ga spasim od ovakvog života”, kaže Abdurahman, snimatelj iz Iraka.

Njegova porodica je samo jedna od mnogih koje borave u hotelu Sedra, nekoliko kilometara od Bihaća, na putu ka Cazinu.

Ostaju tu u nadi da će EU otvoriti granice i pustiti ih u, kako ističu, bolju budućnost, jer ilegalno, preko šuma, oni sa djecom, navode, više se ne usude kretati.

N1


Preporuči tekst

Related Post