SAD Rat

Tenzije sa SAD na vrhuncu: Kineski predsjednik naredio vojsci da bude spremna za rat

1525 0
Preporuči tekst

Si Đinpingova izjava je znak nezadovoljstva kineske vlade koje se odnosi na politiku američkog predsjednika Donalda Trampa

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jingping) naredio je vojnim zvaničnicima zaduženim za Južno kinesko more da se pripreme za rat. Ova odluka je došla u vrijeme visokih tenzija sa SAD. Peking se priprema za najgori scenarij, javlja Russia Today.

– Važno je ojačati misiju i koncentrirati se na pripreme za rat. Moramo uzeti u obzir cjelokupnu kompleksnu situaciju i napraviti hitne planove – izjavio je Si Đinping.

Bitan zadatak je zaštititi kineske interese u Južnom kineskom moru. Peking tvrdi da polaže prava na brojne otoke i smatra ovo more od strateške važnosti za njihovu trgovinu.

SAD se ne slažu s Kinom te imaju svoje misije u ovim vodama i zračnom prostoru koji Kinezi smatraju svojim.

Džon Ričardson (John Richardson), šef Američkih pomorskih operacija, rekao je da će se SAD i Kina “sve češće sretati na otvorenom moru”.

Si Đinpingova izjava je znak nezadovoljstva kineske vlade koje se odnosi na politiku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i njegove administracije.

Avaz.ba


Preporuči tekst

Related Post