Drzavljanstvo SAD

Trumpov napad na doseljenike u Ameriku: Planira ukinuti pravo na državljanstvo stečeno rođenjem

1470 0
Preporuči tekst

Američki predsjednik izjavio da je razgovarao sa svojim pravnim savjetnikom o toj temi i o promjenama u takvoj praksi Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) planira ukinuti pravo na državljanstvo za svaku osobu rođenu u Sjedinjenim Državama – zagarantirano 14. amandmanom američkog Ustava, izjavio je on u intervjuu čiji su djelovi objavljeni u utorak.

Iako Tramp tvrdi da može promijeniti tu ustavnu odredbu predsjedničkim izvršnim ukazom, to je daleko od sigurnog: time otvara put za proces promjene ustava koji ne uključuje predsjednički dekret.

Njegovi komentari objavljeni su neposredno uoči usijanih kongresnih izbora na kojima će američki predsjednik pitanje imigracije staviti na vrh svoje agende.

– Uvijek su mi govorili da je za to potreban ustavni amandman. Zamislite šta? Nije potreban. Sada mi govore da je samo potreban izvršni predsjednički ukaz – izjavio je Tramp u intervjuu za “Axios”.

Predsjednikovo protivljenje ustavnoj odredbi konkretno se odnosi na činjenicu da dijete rođeno u SAD od imigrantskih roditelja – bez obzira na to da li su oni legalno u zemlji ili ne – automatski dobiva američko državljanstvo.

– Mi smo jedina zemlja u svijetu gdje osoba koja dođe tu i dobije bebu, ona je narednih 85 godina, u suštini, američki građanin sa svim pogodnostima koje to donosi. To je smiješno. To je tako smiješno da se mora ukinuti – kazao je.

Tramp je izjavio da je razgovarao sa svojim pravnim savjetnikom o toj temi i o promjenama u takvoj praksi.

– To je u procesu, to će se desiti – mojim izvršnim ukazom – izjavio je američki predsjednik, prenosi AFP.

Portal Svjetlo Dunjaluka


Preporuči tekst

Related Post