Radnici Imovina

I ovo ima u BiH: Radnici plijene imovinu firme koja im duguje 300.000 KM

1330 0
Preporuči tekst

Ono što je od imovine vrijedilo je razgrabljeno, a ono što je ostalo je zapušteno i pitanje je da li će uopće biti pogodno za prodaju, kažu ogorčeni radnici. Radnici ‘Farmlanda’ iz Nove Topole kod Gradiške su uz pomoć sudske policije ušli u ovo preduzeće i pokušali da zaplijene imovinu kako bi naplatili oko 300 hiljada maraka koje im ovo propalo preduzeće duguje. Međutim, na osnovu onoga što su zatekli, pitanje je hoće li išta biti naplaćeno.

Radnici ‘Farmlanda’ pokušavaju na sve načine da naplate ono što im nekadašnji gigant duguje. Uz pomoć sudske policije i advokata koji zastupa 55 radnika, ušli su u krug preduzeća da bi popisali imovinu od čije prodaje bi trebalo da budu isplaćeni dugovi.

Međutim, nakon ulaska u krug preduzeća postalo je jasno da od namirenja dugova kroz prodaju imovine najvjerovatnije neće biti ništa. Ono što je od imovine vrijedilo je razgrabljeno, a ono što je ostalo je zapušteno i pitanje je da li će uopće biti pogodno za prodaju, kažu ogorčeni radnici, prenosi “BN TV“.

‘Farmland’ od početka veoma sumnjivog procesa privatizacije prati propadanje. U međuvremenu su ovom preduzeću dodjeljivani podsticaji Ministarstva poljoprivrede bh. entiteta RS, koncesioni ugovori, kao i dva kredita Investiciono razvojne banke, ali bez ikakvog efekta. Uprkos nesebičnoj pomoći institucija RS-a, oporavak se nije dogodio.

Ova firma je imala ugovor o saradnji i sa Robnim rezervama Republike Srpske, koje su sada u stečaju, a ranije su tužile ‘Farmland’ zbog kršenja potpisanog ugovora.

Nadležni su prošle godine najavljivali da će ‘Farmland’ biti prodat jednoj kineskoj kompaniji, ali od toga nije bilo ništa. Tako se nastavlja agonija radnika u koju ih je dovela jedna od najvećih privrednih pljački novca i imovine, za koju niko do sada nije kažnjen.

Portal Svjetlo Dunjaluka


Preporuči tekst

Related Post