Suprug Brak

Ti ne zaslužuješ da budeš suprug!

2596 0
Preporuči tekst

Koliki postotak muskaraca ce podrzati ovo moje pisanje?

POTAKNUTA POSTOM ´´TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUGA AKO…´´ I JEDNA VELIKA REPLIKA
(i da, dajem sebi za pravo da pisem iz svoje glave, isto kao i onaj koji me je potakao da to uradim )

Prvo!

Na osnovu kojeg suda neko daje sebi za pravo da proziva djevojke, supruge, majke, a mozda cak i svoju majku?
Drugo!

Na osnovu kojeg utemeljenja u islamu, hadisa, ajeta se moze prosuditi da zena koja ne postavi danas rucak svom suprugu na stol ne zasluzuje da bude supruga?

U Kur'anu pise: …S njima lijepo zivite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguce je da je bas u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao. (4:19)

Nekom logikom on prkosi ovome. Kako sam to zakljucila? Pa mozda suprug prezire to sto supruga ne pravi rucak, i i i i i iiii sta onda pise? Mozda je bas u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro daj, ili hajr, kako vama ljepe zvuci.

Grijesim li?

Trece!

Mene zanima koja to asocijacija nagoni muskarca da daje izjave poput toga sta zena zasluzuje, a sta ne zasluzuje? Ko vas muci moja draga braco? Zene? Jeste se zapitali zasto su zene u vasem zivotu problem, a ne smiraj? Pa nije da nijedna ne valja, sami sebe izblamirate, osramotite nekim izjavama koje se svidjaju samo narcisoidnim egoistima koji su sisli s vrha neke cuke i zapamtili kako se njihov djedo ophodio prema neni u doba KOMUNIZMA! Oduzeli im sva prava, a dali ´´pravo´´ otkrivanja, cista manipulacija ljudskog razuma koja jos uvijek nije istrijebljena.

Ja se iskreno nadam da svi oni koji budu citali tekst, ce prepoznati i sarkazme i izvlaciti kontekste izmedju redova, ne zelim se nikom pravdati za ono sto mozda neko nije u stanju da shvati odmah poruku, halalite.
Pa da nastavim…

Cetvrto!

Hej cuj ako zena odbija da cini dobrocinstvo njegovim roditeljima onda ne zasluzuje da bude supruga? ALLAH TE UPUTIO I UPOTPUNIO PAMET I ZNANJE ISLAMA, insanu, gdje je Allah zaduzio zenu da brine o TUDJIM roditeljima? GDJE? Gdje, gdje, gdje, gdje????????

Posto su muskarci sposobni davati takvu izjavu, onda dokaz na sunce! GDJE subhanAllah?! Javis se da pitas, izneses dokaz, postavis pitanje, blokira opciju komentarisanja. Od cega bjezite? Od ponizavanja samoga sebe sto je zena pismenija u nekim podrucjima u kojima ste mislili da vi znate bolje? Izjava ´´Bjezanje od rasprave´´ je neprihvaljiva, jer je to jedna obicna izvlakusa i laganje samoga sebe.

Kaze Uzviseni Allah u suri El-‘Isra :

″Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobrocinstvo cinite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dozive, ne reci im ni: ’Uh!’ i ne podvikni na njih, i obracaj im se rijecima postovanja punim. Budi prema njima pazljiv i ponizan i reci: ’Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kada sam bio dijete, njegovali.’ ″ (El-‘Isra, 23. i 24. ajet)

Eh, je li mene njegovala KOJIM SLUCAJEM svekrva mozda dok sam bila dijete ili moja mama? Kojoj od njih ja trebam da cinim dobrocinstvo? Mojoj mami ili njegovoj da se on huda ne ljuti? Brate ba, eto ti mama, tvoja najvoljenija majka, ljubi je danas po 100x, pomazi joj, novcano, u kuci, u dvoristu, poklone joj udjeljuj, nikad ne reci da nesto ne mozes da joj pomognes kad te zamoli! Ostavi se svoje supruge! Supruga je tu da tebe BRATE napominje za to dobrocinstvo, da ne zaboravis da to cinis, a nije da ona to mora da radi, a ti da naredjujes.

Svaka normalna supruga da se razumijemo ce pomoci svekrvi isto kao i svojoj mami, to je ljudskost. Ali da dodje tamo neki muskarac i drzi se upravo obicaja iz doba komunizma na podrucjima BiH, pogotovo na ruralnim kad je bila sramota da se zena skoluje i bude sluga svekrvi dok ne umre… Nemojte molim vas… Dosla snaha u kucu pa svekrva zaboravila da zakuha jufke za pitu, izgubila osjecaj za tijesto koliko mehko mora da bude jer je snaha preuzela sve na sebe. To su price davno izlapile, a u islamu nisu nikad ni postojale.

Mene bi bilo stid same sebe da ja nagonim svog supruga da on nesto mojoj mami mora, ili ocu. NE MORA NISTA! JE LI VAMA TO JASNO? Meni moja mama, tebi tvoja i hajde produzi.

Peto!
Ovo muz ljut a zena uzvraca rijecima… Sta muzevi izgovaraju na danasnjm vaktu svojim supruga u ljutnji? Cast izuzecima, malo li ih je!

Ali eto sta kaze sve? Epiteti? Evo ja cu napisati te epitete, ovo su cinjenice, ovo nisu lazi. Jos su muskarci pretezno kreativni kad dodje stepen da se zena vrijedja.

Krava.

Koza.

Kobila.

Zrela za neuropsihijatriju.

Glupa.

Nesposobna.

Glupaca.

Bolesna.

Da dodje bilo koji muskarac i da demantuje ove rijeci da nijednu od njih nikad nije izgovorio s namjerom da uvrijedi supurugu nikad mu necu povjerovati. To je mentalni sklop insana na Balkanu. Mrtvi seljakluk (moj sinonim za krkanluk) i ponizavanje zena i oduzimanje njihovih prava. A gdje su tek prijetnje? Imaju i takvi!
E hajmo sad ovako.

“Najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema zenama.” (Ahmed)

“One su (zene), uistinu, druga polovica muskarcima.” (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Ed-Daremi)

“Zenite se, jer vam zene, doista, donose blagoslov u kuce.” (Bezzar)

“Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizavaju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi.” (Ibn Asakir)

“Oporucujem vam lijep postupak sa svojim suprugama.” (Buhari)

“Bojte se Allaha u pogledu zena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava.” (Muslim)
E pa bojte se Allaha! Da vi nazivate svoje supruge ovakvim epitetima i da ocekujete postovanje? Za sta? Da ocekujete sabur od svoje supruge kad od zivaca i neke muke se istresate na njoj jadnici, koja je ostavila svoje gnijezdo u kojem je odrasla da udovoljava tebi, suprugu, kod kojeg moze dzennet da zaradi? Kako? Kako kad ponizavate i prozivate zene na svakom koraku?

Pa mlacenje slame u prazno, pa suplja prica, pa ne zasluzuje da bude supruga ako ovo ako ono. Halo! Meleci su savrseni, ljudi se gresni! Koga trazis sebi? Savrsenstvo? Wallahi nema, Allaha mi nema! Jedan i Jedini Gospodar svjetova je savrsen i nema dalje! Kada ce to ogranicenim ljudima sa predjela Balkana postati jasno? Kada ce insanima sa predjela Balkana postati jasno da ono sto su napravili od zena prije 100 godina i vise nije islam?Hajde da sad ja budem realna!

ZASLUZUJES LI DA BUDES SUPRUG?

-Ako svaki put dodjes sa posla kao mrgud da ti taj nadimak vec pristaje, i da ne odreagujes osmjehom na suprugin osmjeh, ONDA NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako ti je tesko da pridonosis svojoj porodici i da radis i privrjedjujes uz Allahovu pomoc, ako se vidi prijekor i tezina (jer to moras) na tvom licu, i da svaki put imas ono sejtansko ´´JA´´ (´´Jaaaa sam ovo privrjedio ti nisi…´´) uz nabijanje na nos i nesvjesno oholjenje, uzdizuci sebe a ponizavajuci svoju suprugu takvom recenicom, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako smatras da zena svoj zaradjeni dinar, imetak, bilo sta MORA da dijeli s tobom (naglasak na ´´mora´´, jer neki tako smatraju, drugo je kompromis izmedju muza i zene da ona dijeli svoj imetak sa njim iz razlicitih potreba i vrste podneblja) pa kad ona odbije, ti se ljutis i indirektno prijetis razvodom ili puhljas kao vo, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako nemas vremena (jer ne zelis da ga imas) da odvojis za svoju suprugu i djecu u cinu vaspitanja, igre, posvjecivanja paznje, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako svaki put prigovaras (zvocas gore od zene u pms-u) za svaku njenu gresku bez da je lijepo posavjetujes, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako nemas razumjevanja za zenino drugo stanje i za hajz ni koliko je crno ispod nokta, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako nisi sposoban da sam doneses zakljucak da i ti svojoj suprugi moras da budes i uredan i mirisljav i sredjen, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako nisi u stanju da rijesis kompromisom probleme, nego se vodis frazom ´´Hajde da se dogovorimo bice kako ja kazem´´, ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako ne zelis da ucestvujes u odgoju svoje supruge i djece u duhu islama, nego ocekujes da to oni sami rade, ONDA NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

-Ako ces ono da si jedan stepen iznad zene tumaciti po svom nahodjenju (smisao ponizavanja i omalovazavanja i oholjenja), ONDA TI NE ZASLUZUJES DA BUDES SUPRUG!

E necete vjerovati, ja mogu ovako tipkati dok ne zaspim nad tastaturom! Gle cuda, i jos jezik imam. Zborim li pametno? Koliki postotak muskaraca ce podrzati ovo moje pisanje? Iko? Ijedan? Ahaaa.. Hajde bas da vidim.Dosta je bilo upiranja prsta u zenu! Dosta!

ALMA AMY


Preporuči tekst

Related Post