EmirZlatar

Emir Zlatar: BiH ima ono što Hrvatska i Srbija nemaju. BiH će opstati i biće sigurno mnogo jača i snažnija

1968 0
Preporuči tekst

Bespotrebni i ishitreni potezi članova predsjedništva BiH. Čemu ovo vodi?

Gosti Crvene linije bili su Srđan Perišić iz Beograda, profesor međunarodnih odnosa, Marijan Knezović, bloger i aktivist iz Zagreba i Emir Zlatar, glavni sekretar VKBI.
Govoreći o potezu Milorada Dodika i isticanju zastave bh. entiteta Republika Srpska u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Zlatar je kazao:

“Potpuno bespotreban potez, s obzirom da je u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nije bilo potrebe da se krši zakon i Poslovnik, ali on ima neku svoju strategiju. Previše je ishitrena reakcija gospodina Džaferovića. Mislim da je trebao obaviti razgovor sa Dodikom“.

Kazao je da će u Predsjedništvu biti “vrlo dinamično i interesantno”.

“Biće vrlo dinamično i interesantno u Predsjedništvu. Ne mislim da će biti velikih pomaka jer i gospodin Ivanić i Dodik identićno razumijevaju RS u kontekstu toga šta je RS u BiH. Ovo je prvi put da se Dodik nalazi u jednoj multikulturalnoj sredini nakon 15 godina, pa treba pričekati period adaptacija“.

“Sve ambasade su ovdje, razne kulture, svi predstavnici, mislim da će mu trebati vremena da se navikne na taj politički koncept“, dodao je Zlatar.

Srđan Perišić je kazao da BiH mora da se riješi Ureda visokog predstavnika ukoliko želi biti nezavisna.

“Ovo je jedna ustaljena priča, onog nezrelijeg dijela Srbije. Jasno je zašto je BiH u ovakvom stanju i zašto ima ured Visokog predstavnika. To je jedna druga vrsta poruke, na takav način se neće doprinijeti pozitivnim tokovima“, odgovorio je Zlatar.

Bloger i aktivist Marijan Knezović je kazao da su Hrvatska i Srbija potpisnice Dejtonskog sporazuma, te da bez njih “BiH ne postoji”. Emir Zlatar je kazao:

“Oni se miješaju zato što smatraju da BiH treba podijeliti i te političke aspiracije su trajale od 90-ih godina. Potpisan je Opći mirovni sporazum, čiji su potpisnici Hrvatska, Srbija i BiH kao zaraćene strane. BiH je opstala kao država.

BiH ima ono što Srbija i Hrvatska nemaju, a to je svoj narod koji ima različite vjere. Sigurni budite da takvim politikama ćete proizvesti da se mi počnemo baviti Zagrebom i Beogradom. Mislim da će u narednim godinama bosanski politički identitet puno više snažiti. BiH će opstati i biće sigurno mnogo jača i snažnija. Sigurno nikada neće slati svoje vojnike na susjedske zemlje“, kazao je.

ban1.info


Preporuči tekst

Related Post