Muslimani Bozic

Ovo je frapirajući podatak: Pročitajte koliko ima muslimana koji obilježavaju Božić

1632 0
Preporuči tekst

Božić kod muslimana

Možda će se ovaj podnaslov mlađim čitaocima učiniti čudnim, međutim, muslimani u Bosni i Hercegovni su donedavno određenim ritualnim radnjama i narodnim običajima obilježavali Božić.

Obilježavanje Božića među muslimanima sastojalo se od apotropejskog (zaštitničkog) i slavljeničkog dijela.Oba su bila zasnovana na praznovjerju kako se određenim ritualima u novoj godini može obezbijediti rodnost polja i zaštita od zlih duhova i demona.

Noć uoči Božića domaćica u hranu pomiješa bijelog luka, a svi ukućani se namažu bijelim lukom, jer se vjerovalo da on štiti od zlih duhova i demona.Djeca su, pak, jedva čekala da dođe Božić. Na Božićno jutro dječaci i djevojčice su rano ustajali, a zatim obilazila kuće u komšiluku gdje su dobijali prikladne darove.

Čim uđe u kuću dijete kraj ognja malo ugrije promrzle ručice, a zatim stane u čošak gdje čeka da domaćica završi poslove i donese u krilu pšenice, a u desnoj ruci rašak (drveni štap na koji se motala pređa). Sa pšenicom domaćica posipa dijete po glavi, a s rašakom ga nježno bode po tijelu.

Kada se taj obred završi djetetu se daruju hrana i odjeća. (Alija Ćatić, „Božić kod muslimana (Prozor u Bosni)“,Zbornik za narodni život i običaje Južnih Slavena, knj. 26., 1928. godine, str. 379-380.)

Slični običaji među muslimanima u pojednim krajevima Bosne i Hercegovne očuvali su se sve do polovine prošlog vijeka, kada su razvojem pismenosti i prosvjećenosti postepeno ukinuti.

Na žalost, umjesto ovih običaja muslimani u Bosni i Hercegovni su počeli činiti još gore. Uz muziku, igru, zabavu i ogromne količine alkohola, počeli su polovinom prošlog vijeka proslavljati dolazak nove kršćanske kalendarske godine, a kršćanske svece (Sveti Nikola) usvojili su kao dio svoje tradicije..

Na taj način zapravo se još jednom potvrdila bolna istinitost riječi Allahovog Poslanika, a.s.,: „Vi ćete, doista, slijediti običaje onih prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, tako da, kad bi oni ušli u gušterovu rupu, vi biste ih i tamo slijedili.“ Ashabi rekoše: „O Allahov Poslaniče, da li misliš na židove i kršćane?“ „A na koga drugog!“, odgovori Poslanik, a.s.“ (Sahihul-Buhari, Buharijeva zbirka hadisa 2, s arapskog preveli Hasan Škapur …, Visoki saudijski komitet za pomoć Bosni i Hercegvini, Sarajevo, 2008. godine hadis br. 3356. str. 1031.).Možda je došlo vrijeme da izađemo iz gušterove rupe.

mr. Elvir Duranović / rijaset.ba


Preporuči tekst

Related Post