Vucic Kosovo

Vučić: Kako ne razumiju, izaći ćemo gore poraženi nego ikad

2157 0
Preporuči tekst

Kontinuirani sunovrat srbijanske politike naspram Kosova i Albanije

U 2020. godinu predsjednici Srbije i Kosova ulaze sa različitim očekivanjima i suprotstavljenim porukama. Sudeći po najavama zvanične Prištine dogovor u vezi sa pitanjem Kosova samo što nije, dok Aleksandar Vučić insistira na kompromisu zbog, kako kaže, mira i stabilnosti cijelog regiona.

Prethodna je bila godina Vojske Kosova, dok će 2020. donijeti uklanjanje granice sa Albanijom i postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, najavio je na svom Facebook nalogu kosovski predsjednik Hašim Tači.

Brisanje granica između Albanije i Kosova prvi čovjek srbijanskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun tumači kao praktičan korak ka stvaranju “Velike Albanije”.

“Ovo su koraci koji vode ka aneksiji dijela naše teritorije od strane Albanije i stavljanje međunarodne zajednice pred svršen čin, posebno onog dijela koji podržava Srbiju. Tu ne može ništa da se uradi, jer oni uprkos Rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu stvaraju jedinstvenu teritoriju”, smatra Milovan Drecun.

Opasna ideja i potencijalna prijetnja za region – tako najave o uklanjanju tzv. “mekih” granica komentariše diplomata Zoran Milivojević.

“I šta to govori? Govori da pitanje granica na Balkanu nije zatvoreno pitanje, i da bi, čak i ako bi se primijenila, ta teorija razgraničenja, ako bismo otvorili pitanje granica na relaciji Priština-Beograd u bilo kom smislu, da bi to moglo da otvori Pandorinu kutiju i da bi to moglo da otvori generalno pitanje granica na Balkanu”, zaključio je Milivojević.

Nedgovorno je očekivati čuda u rješavanju kosovskog pitanja, izričit je srbijanski predsjednik Vučić. Tvrdi da nikada nije govorio o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, te da je “neki sporazum” dvije strane, u cilju mira, neophodan.

“Onaj ko to ne razumije uvešće Srbiju u najveću tragediju iz koje ćemo izaći poraženi, gore poraženi nego ikad. Ako to ljudi ne razumiju, a vidim da ne razumiju, ja također s tim nemam problem. Ali, ja da vodim politiku u budućnosti koja će Srbiju da uvede u najteže tragedije, ja to neću”, poručio je Vučić.

Milivojević suprotstavljene stavove Vučića i Tačija objašnjava time što kosovska strana uz sebe ima podršku zapadnog partnera, dok srbijanska ne pristaje na nastavak dijaloga bez povlačenja mjera. Zato će, dodaje, prijelomni trenutak za dalji tok dijaloga biti posjeta Srbiji ruskog predsjednika Putina.

“Poslije te posjete će nam stvari biti nešto jasnije zato što ja mislim da će Srbija i na osnovu te posjete i stavova koji tada budu dogovoreni, formirati neku svoju platformu. Jer Srbija apsolutno očekuje, ukoliko se format mijenja, ukoliko se američka strana direktno uključi, da onda srpska strana očekuje da radi strateškog balansa bude uključena i Rusija”, kaže Milivojević.

A dijalog Beograda i Prištine je, sudeći po saopštenju ministarstva spoljnih poslova, bio tema razgovora i srbijanskog šefa dipomatije sa američkim državnim sekretarom na inauguraciji brazilskog predsjednika. Ivica Dačić je, navodi se, uputio Mikea Pompea u trenutno stranje dijaloga i pozvao ga da dođe u Beograd.

BaN1.info


Preporuči tekst

Related Post