Gaza Muslimani

Nešto se veoma loše sprema za Gazu

1594 0
Preporuči tekst

„Najgore tek dolazi” što se tiče Gaze, i to od samih muslimana…

Viši član Političkog kabineta Hamasa izjavio je u ponedjeljak da „najgore tek dolazi” što se tiče Gaze. Mousa Abu Marzook je to izjavio nakon najave Palestinske samouprave da će povući svoje sigurnosne oficire sa graničnog prijelaza Rafah, koji je jedina veza između Gaze i vanjskog svijeta kroz Egipat.

Pooštravanje kazni najavljeno je nakon sastanka predsjendika Palestinske samouprave (PA) Mahmouda Abbasa i egipatskog predsjednika Abdel Fattaha Al-Sisija u Kairu. Abbas je tamo sudjelovao u otvaranju džamije i crkve u novoj administrativnoj zoni, ali je nejasno što su tačno njih dvojica razgovarala.

Prema Maarivu, Abbas će vjerojatno poduzeti dodatne kaznene mjere protiv palestinskog naroda u Gazi u svojim naporima da ostvari političku prednost protiv Hamasa. List je izvijestio o nalazima izraelskih sigurnosnih dužnosnika, koji vjeruju da će strožije kaznene mjere protiv Gaze vjerojatno utjecati na sigurnosnu situaciju u Izraelu jer bi palestinski otpor mogao odgovoriti napadom izraelske ciljeve. Sve to ukazuje da se nešto jako gadno priprema za Gazu.

Direktor Globalne mreže za prava i razvoj, Lo’ay Deeb, izvijestio je da su „informirani izvori najavili da će protiv Gaze uskoro uslijediti eskalacija bez presedana”.On je dodao da su velike arapske zemlje potpisale sporazum koji uključuje i tretiranje Gaze kao „pobunjeničkog teritorija“. Osim toga, izraelski Kanal 20 TV je izvijestio da su okupacione vlasti najavile obustavu finansijske pomoći iz Katara koji prolazi kroz Izrael za Gazu.

PA je najavila povlačenje svojih službenika iz Rafaha, Egipat je najavio da će zatvoriti granicu od danas, u utorak, i da će samo omogućiti Palestincima koji su u inostranstvu da se vrati kući. PA je najavila pooštravanje kaznenih mjera za stanovništvo

Gaze; izraelske okupacione vlasti su zabranile transfera novca na visokoj razini na teritoriju Gaze; Egipat je zatvorio Granični prijelaz Rafah, čini se da je na pomolu izraelska eskalacija. Nešto ozbiljno se priprema za pojas Gaze i, izgleda kao da je Abu Marzook u pravu: najgore tek dolazi.

Ako se to dogodi, hoće li međunarodna zajednica i dalje šutjeti, kao tokom prijašnjih izraelskih vojnih ofanziva, iako je kolektivno kažnjavanje ozbiljno kršenje međunarodnog prava? Svijet ima priliku da učini nešto danas; ako ljudska prava i vladavina prava znače bilo šta, međunarodna zajednica mora ustati protiv stalnog pritiska od više od 2 miliona ljudi zatočenih u Gazi prije nego što bude prekasno.

Piše: Abdullah Nasup

saff.ba


Preporuči tekst

Related Post