Njemacka Turci

Turski bijeg u slobodu: U Njemačkoj sve više azil traže i Turci

1542 0
Preporuči tekst

Svi su se pitali zašto Turci traze azil, kada je u Turskoj sada stanje stabilno. Evo o čemu se radi i ko najviše traži azil:

”Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan”, rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelan

Gotovo pola svih zahtjeva za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobreno, što je značajno viši postotak u usporedbi sa zahtjevima iz drugih zemalja, priopćilo je danas njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

”Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan”, rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelan, koja je kao zastupnica Bundestaga i postavila upit ministarstvu unutarnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da surađuje s režimom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

”Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava gospodarski i šalje mu oružje, dok istodobno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku”, rekla je Dagdelan.

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016., godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Godine 2018. je u razdoblju od siječnja do kraja studenog azil zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za suradnju s propovjednikom Fethullahom Gulenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč.

FOTO: (Pesha Magid/PRI)

(TBT, Agencije)


Preporuči tekst

Related Post