EU Kuran

EU dodijelila istraživačima 10 miliona eura kako bi proučili utjecaj Kur'ana

1205 0
Preporuči tekst

Cilj istraživanja: ‘odrediti kako se Sveti Allahov tekst pripojio u misao kršćana…’

Europska unija dala je 10 milijuna eura sveučilišnim istraživačima kako bi proučili utjecaj Kur’ana na intelektualni i vjerski razvoj zemalja Europe.

Većina svote dolazi od Europskog istraživačkog vijeća, jednog od glavnih tijela koje se inače bavi znanstvenim i tehnološkim istraživanjima. Međutim, istraživači če se sada baviti i radom na hipotezi da je Kur’an imao veliki utjecaj na Europu tijekom povijesti, prenosi Il Giornale.

Cilj istraživanja navodno je „odrediti kako se sveti Allahov tekst pripojio u misao kršćana, srednjovjekovnih i modernih, zatim Židova, slobodnih mislioca, ateista i europskih muslimana.“

Španjolsko nacionalno vijeće za istraživanje (CSIC) dobilo je najveći dio novca. Međutim, u projektu će sudjelovati i istraživači iz Britanije, Francuske i ostalih zemalja.

„Naša radna hipoteza je da je Kur’an odigrao važnu ulogu u intelektualnom i vjerskom razvoju, te iz tog razloga želimo proučiti kulturološku i vjersku upotrebu Kur’ana, prevedenog, objavljenog, tiskanog i proširenog po Europi od Srednjeg vijeka to prosvjetiteljstva,“ tvrdi Mercedes Garcia Arenal iz CSIC-a.

EU je novac dodijelila ovom projektu nakon što je ukinula dio novca namijenjenog članicama središnje i istočne Europe.

Ovo nije prvi pothvat lidera EU. Sličan projekt odvio se 2017., kada je EU donirala novac za izložbu u Brusselsu nazvanu „Islam, to je također naša povijest!“

Tribun.hr


Preporuči tekst

Related Post