Migranti Skola

Oko 200 migrantske djece u Unsko-sanskom kantonu krenut će u školu

1187 0
Preporuči tekst

Djeca iz Bire, Sedre i Đačkog doma od pocetka drugog polugodišta u školama

Oko 200 djece iz migrantske populacije u Unsko-sanskom kantonu trebalo bi krenuti u škole početkom drugog polugodišta, a u Ministarstvu obrazovanja USK vrše posljednje pripreme za prijem učenika u četiri tamošnje škole.

Iako je prvobitno planirano da djeca iz nekoliko prihvatnih centara u Unsko-sanskom kantonu krenu u školu krajem prošle godine, zbog određenih nedovršenih procedura, njihov polazak u školske klupe prolongiran je za kraj januara, odnosno početak drugog polugodišta.

U periodu od septembra do novembra 2018. godine, međunarodne organizacije Save the Children i UNICEF radile su procjenu stanja na terenu u svrhu uključenja djece iz migrantske populacije u obrazovni sistem u našoj zemlji. Nastava bi se, prema takvom planu, trebala odvijati u okviru Heart programa koji podrazumijeva rad sa djecom koja su prošla određene oblike traume, a u skladu s tim, u proteklom periodu je osposobljen veliki broj nastavnika i stručnih saradnika.

Djeca iz Bire, Sedre i Đačkog doma uskoro u školama

Prema riječima Andree Žeravčić, direktorice “Save the Children” za Sjeverozapadni Balkan, u protekla dva mjeseca, zajedno sa ministarstvima obrazovanja Unsko-sanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona rađeni su konkretni planovi kako bi se taj proces proveo u praksi.

“U Sarajevskom kantonu određeni broj djece je već krenulo pohađati nastavu, dok su u Unsko-sanskom kantonu u finalnoj fazi dogovori sa Ministarstvom i školama u kojima bi se nastava trebala izvoditi, a uz podršku Save the Childrena i UNICEF-a za nastavno osoblje. Nadamo se da će se početkom polugodišta djeca iz hotela Sedra, Bire i Đačkog doma uključiti u odgovarajuće škole, prvo kroz kratke pripreme iz bosanskog jezika, a nakon toga i u razrede sa svojim vršnjacima”, kazala je Žeravčić.

U okviru ovog programa predviđeno je formiranje tzv. integracijskih, odnosno pripremnih razreda. Uključenje migrantske djece u razrede sa djecom koja imaju bh. prebivalište ovisit će o napretku u savladavanju bosanskog jezika, ali i od toga koliko se migrantske porodice zadrže na ovom području.

Ljekarski pregledi

Ministar obrazovanja USK Damir Omerdić je istakao da djeca u cijelom svijetu imaju pravo na obrazovanje, pa tako i djeci migranata u BiH mora biti omogućeno da pohađaju nastavu.

“Princip je da djeca krenu u zasebne grupe, a još ćemo vidjeti kolike će biti te grupe i kakav će uopće biti interes te djece i njihovih roditelja. Cjelokupan proces je u završnoj fazi. Trenutno se vrše ljekarski pregledi djece, a Dom zdravlja u Cazinu je već završio taj dio sa sistematskim pregledom. Bihać još nije, no i oni će ubrzo završiti. Vrše se i tehnička opremanja prostorija, koja će također ubrzo biti okončana. Moje mišljenje je da ćemo početkom drugog polugodišta tu djecu uključiti u obrazovni sistem”, rekao je Omerdić.

Nastava za oko 200 djece odvijat će se u četiri osnovne škole Brekovica, Prekounje, Harmani 2 u Bihaću i Osnovnoj školi Ostrožac u Cazinu.

Klix


Preporuči tekst

Related Post