Almedina Uspjeh

U školu dolazi iz kontejnera bez struje i vode, ali u knjižici sve petice

1107 0
Preporuči tekst

Roditelji i učitelji ponosni na uspjeh…

Roditelji i učitelji ponosni na uspjeh male Romkinje Almedine Seferović

Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali njeni roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh, kaže Sabina Džebo, pedagog škole Almedina Seferović sa svojim drugarima iz razreda jučer je u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo“ u Goraždu ponosno preuzela svoju đačku knjižicu u kojoj osim petica nema drugih ocjena.

Kaže da voli školu i da od svih predmeta najviše voli matematiku, a osim redovne nastave prisustvuje i produženom boravku u školi.

Često pješači Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice može biti još ponosnija ako se zna da do škole putuje, često i pješači, tri i po kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen.

 – Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, direktoricom, cijela škola nas podržava i djeca je vole. Moje dijete svaki dan iz škole dolazi sretno, a na raspustu je malo tužna jer nedostaje joj škola – kaže Almedinina majka Alisa Kratovac.

Dodaje da su uvjeti za život loši, jer sedmeročlana porodica živi u kontejneru bez vode i struje, ali neće odustati. – Stalno me podržava Organizacija „World Vision“ od koje dobivamo školski pribor, garderobu i sredstva za higijenu.

Jedina nam je želja da dobijemo neki smještaj, kako bi mogla kući pisati zadaću, koju sada završava u školi tokom produženog boravka.

Naša primanja su 145 maraka, oba smo roditelja na birou – dodaje Kratovac. Prvi razred u OŠ „Husein ef. Đozo“ pohađa 79 učenika u 4 odjeljenja.

Predškolski program – Prvi put imamo učenicu iz romske porodice, koja redovno pohađa nastavu.

Almedina je pohađala obavezni predškolski program, što se pokazalo veoma pozitivnim jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu.

Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh – kaže Sabina Džebo, pedagog škole.

dnevniavaz.ba


Preporuči tekst

Related Post