Bogic Bogicevic

Bogić Bogićević otkriva: “Postoje elementi Dejtona koji mogu skloniti Dodika i Čovića sa političke scene”

2016 0
Preporuči tekst

Sve me to podsjeća na MiloŠevića i Tuđmana koji su imali treninge u Americi

Nedavno je gost Dnevnika D Federalne televizije bio Bogić Bogićević koji smatra da ima sličnosti između vremena 90-tih i danas.

– Što se tiče države i njenog funkcionisanja, parlamenata, sudstva, medija, da upotrijebim onu crnogorsku – Ni viđelo nije, rekao je on.

On je dodao da nam nisu ni pomogli oni kojim su imali obavezu da to urade, te da je BIH neuspjel projekat svjetske politike i još uvijek otvoren projekat s obzirom što se još uvijek pominje rat u izjavama visokoh stranih zvaničnika.

BiH se tretira kao neželjeno dijete u Evropi, rekao je Bogićević i dodao da bh političari uz dobru volju mogu rješavati probleme, ali se prije toga suočiti s prošlošću.

Ali da bismo se pomirili s drugim, moramo se pomiriti sami sa sobom. Međutim, mi 20 i kusur godina sijemo klice za novi rat, rekao je Bogićević.

Dodaje da 25 godina u Bosni i Hercegovini pričamo o rješenju nacionalnog pitanja.

Na pitanje kako gleda na razgovore o izmjenama Izbornog zakona, on je rekao da je paket koji je ponuđen mogao bi da vodi ka novoj secesiji i destrukciji BIH.

Jednakopravnost kolektiviteta se mora poštovati, ali i individualna prava. Mi imamo sastanke u Ambasadi SAD, ne u Parlamentu, ne u Predsjedništvu, ne u Vladi i zato me to navodi na razmišljanje na pritisak poput akciza i razne druge kroz koje smo morali prihvatiti rješenja međunarodne zajednice, rekao je Bogićević.

Na pitanje da prokomentira navode Kongresa da su Milorad Dodik i Dragan Čović najveća prijetnja BIH, on je rekao da ne misli tako.

Čović i Dodik su eksponenti onih koji se pitaju. Postoje elementi Dejtona koji ih mogu skloniti ukoliko ne poštuju Dejton. Amerikanci, Rusi i Turci znaju da je slaba tačka Evrope Bosna i Hercegovina. Sve me to podsjeća na MiloŠevića i Tuđmana koji su imali treninge u Americi. Treba reći da je vrijeme da mi sami preuzimamo odgovornost na sebe, kako god sporo išlo, ali samo to može dati tajnije rješenje, kaže Bogićević.

bosniaksinfo


Preporuči tekst

Related Post